Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака на интелигентния човек - проверете дали са характерни за вас

08 юли 2024, 20:01 часа

Ако искате да направите впечатление на интелигентен и образован човек, не е необходимо да запомняте сложни фрази на велики писатели и философи, да вмъквате научни термини през дума и да водите разговори с най-мързелив поглед. PR-специалистът Анжелика Атоева разказа за по-подходящи начини да илюстрирате умствените си способности пред другите.

Правилните неща, които трябва да правите

Действията говорят по-силно от думите, гласи една известна поговорка. Тя е вярна: без значение какво казвате, хората ще си съставят мнение за вас въз основа на действията ви. Представете си човек, който ви обсипва със заучени думи и лаконични комплименти, но в същото време върти очи или се прозява. Или, например, колега се хвали какъв сложен проект е представил и как шефът му го е похвалил, но самият той не може да отговори на елементарен въпрос по темата.

Мъдър или интелигентен – каква е разликата

Контакт с очите

Поддържането на зрителен контакт по време на разговора, на каквото и да е посветен той, повишава коефициента ви на интелигентност в очите на събеседника. А също така погледът "очи в очи" създава аура на искрен, разполагащ с любезност човек, което също може да ви изиграе лоша шега в най-различни житейски ситуации.

Хората, които крият каквото и да било, включително грубостта или глупостта си, са по-склонни да "изпускат" очите си. До такива изводи са стигнали представители на научната общност в хода на психологически експерименти и може да им се вярва.

Външен вид

Оценяват ни не само по думите и делата, но и по външния вид. Особено когато човек ни вижда за първи път. Ето защо, когато общуваме с другите, е важно да изглеждаме спретнати и добре поддържани, за да направим приятно впечатление.

Мръсните нокти, разрошената коса, крещящият грим, напуканите обувки, липсващите копчета и власинките по дрехите няма да създадат имидж на интелигентност. Затова, преди да излезете от къщи, не забравяйте да се погледнете в огледалото и честно да прецените външния си вид.

Имайте предвид, че деловите костюми и елегантните, но скъпи аксесоари ще ви бъдат много полезни. Но не и ако ризата ви е измачкана, а вратовръзката ви е на ивици. И още едно интересно наблюдение: хората подсъзнателно свързват очилата с интелигентността. И колкото по-дебели са диоптрите, толкова по-интелигентен изглежда събеседникът.

Каква е разликата между умен и интелигентен?

Искрена усмивка

Една лъчезарна усмивка винаги е добра идея. Тя не само повдига настроението на околните и говори за вашата дружелюбност, но и показва висока емоционална интелигентност. Всеки от нас може да изпитва различни емоции, понякога много негативни, но не всеки е в състояние да се справи с тях.

Съгласете се, че усмивката е по-благоприятна за успешна сделка, отколкото недоволния и отегчен поглед. Умният човек обмисля всички детайли, а не само най-очевидните.

Интерес към разговора

Тактиката на разговора всъщност играе значителна роля. В допълнение към зрителния контакт и усмивката, интелигентността на човека се повишава от вниманието, което се изразява в одобрително кимане и подаване на бележки.

Идеалната формула е следната: слушайте внимателно събеседника и го показвайте с целия си външен вид, но ненатрапчиво. Агресивното клатене на глава и записването на всяка дума определено не си заслужава: по-вероятно е да ви уплаши, отколкото да ви разположи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес