Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 предмета, които НЕ трябва да слагате до рутера

27 октомври 2023, 17:05 часа

Трудно е да си представим сегашния ни живот без Wi-Fi рутер. Всяка джаджа може да бъде свързана към безжичния сигнал: от смартфон до лаптоп, дори и някои домакински уреди. Обикновено устройството е разположено в коридора, в ниша над входната врата. Но има и алтернативни решения: много хора поставят устройството във всекидневната, кухнята или дори в спалнята. И в този случай трябва внимателно да следвате някои прости правила и да не оставяте определени предмети до него. Например, банкови карти, клиентски карти, ключове за кола, микровълнова фурна, Bluetooth слушалки.

Рутер - какво не трябва да се слага до него

Като цяло е трудно да се повлияе на устройството в насока заглушаване на неговия сигнал. Но самият той може да демагнетизира карти с магнитна лента и да намали качеството на сигнала на преносими устройства. Например на ключовете за кола и други джаджи с подобен принцип на действие.

Сложете това до рутера и вижте какво ще се случи

Също така е добре да не държите банкови карти и карти за отстъпки от магазини наблизо. Те бързо ще станат неизползваеми.

Bluetooth слушалките също не трябва да се съхраняват в близост до устройството.

Микровълнова печка наблизо ще заглуши значително Wi-Fi сигнала. Към тази категория спада и работеща прахосмукачка, както и други уреди, които имат двигатели.

Но в случая не по-малко важен е изборът на място, на което да бъде поставено устройството за безжичен интернет. Не блокирайте неговия сигнал с метални предмети, тъй като металът разсейва енергията на електромагнитното поле. Поставете го далеч от бетонни и тухлени ниши в стенит . В противен случай сигналът няма да премине до отдалечените ъгли на апартамента.

И ако имате проблеми с интернет връзката, първо проверете дали не допускате тези грешки.

Също така се опитайте да не поставяте Wi-Fi устрийството в близост до зоните за спане. Неговото излъчване, макар и малко, все пак представлява опасност, ако попадате под негово влияние редовно и за дълго време.

Наскоро американски учени проведоха експеримент. Сложиха няколко плъха в клетка до включения рутер. Седем процента от гризачите са започнали да развиват тумори, съобщава изданието Лента. Освен това животните са станали прекалени нервни и прекалено активни.

В случая, разбира се, не е необходимо да се отказвате от употребата на това устройство. Просто трябва да следвате предпазните мерки, които ще ви помогнат да запазите здравето си. Експертите съветват да преместите Wi-Fi устройството на остъклен балкон, където неговият сигнал определено ще бъде безопасен както за членовете на домакинството, така и за останалите уреди и предмети у дома.

Още: Как да усилим сигнала от рутер само за няколко минути?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес