Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 нездравословни храни и напитки, които консумираме всеки ден

18 юни 2024, 07:15 часа

Днес има толкова много различни хранителни препоръки, които идват от всички страни. Хората понякога не знаят къде да търсят и какво да изберат. След като се вслушат в съветите, те възприемат нови хранителни навици, променят начина си на хранене, подлагат се на диети. Изглежда, че това е история за любовта към себе си, но в крайна сметка се оказва просто самозаблуда.

Всеки производител преследва користни цели, иска да продава продукта си изгодно и го хвали на всяка крачка. Благодарение на рекламата хората често купуват нездравословна храна за себе си и за децата си, като си мислят, че се грижат за семейството. Това води до формиране на лоши хранителни навици и причинява здравословни проблеми. Ето защо е важно да разберете за себе си кое е наистина полезно и кое само се смята за такова.

Експерт разказа за псевдополезните храни, които се крият зад красиви опаковки и рекламни лозунги.

Фрешове

Тази напитка често присъства в диетата на хората, които се стремят към здравословен начин на живот. Те си мислят, че тя е нещо здравословно, пълно с витамини и дава енергия. За това е виновен стереотипът, че прясно изцеденият сок е най-добрият начин да започнете деня.

Всъщност количеството захар в прясно изцедения сок е сравнимо с това на сладката газирана напитка: 300-320 г ябълков сок съдържат около 36 г нерафинирана захар. Нейното преизобилие води до повишаване на нивата на глюкозата, отделяне на инсулин, преяждане през деня и натрупване на излишни мазнини.

Кои са най-вредните храни и напитки, които консумираме ежедневно?

Готови сосове, кетчуп, майонеза

Кетчупът съдържа много чиста захар, около 25 % от общата маса. За производителя е изгодно да използва тази евтина съставка, заменяйки с нея по-скъпи съставки, например домати. Понякога на етикета пише, че продуктът е без захар, но той съдържа царевичен сироп с огромно количество фруктоза. Съществуват и други токсични съставки: глутен, консерванти, подобрители на вкуса, оцветители.

Цялата тази химия в крайна сметка удря стомашно-чревния тракт и имунната система, което води до чести вирусни заболявания, преяждане, проблеми с теглото.

Диетични хлябове

Много хора купуват зърнени хлябове, мислейки, че те са без вредни съставки. Производителите много хитро подхождат към въпроса, като убеждават, че това е постен продукт за стройна фигура.

Но например оризовите хлябове имат много висок гликемичен индекс - един път и половина по-висок от този на захарта. Ежедневната консумация на такава храна е колосален удар за организма, който може да предизвика пристрастяване към храната, затлъстяване и цял куп заболявания.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Бързи закуски

Това са всякакви видове готови каши и мюсли, които често се представят като здравословни храни, с парченца плодове, ядки, фибри и „правилни“ въглехидрати. В тях обаче има добавена захар, скрита под друго име, и вредно рафинирано масло - източник на опасни трансмазнини. В резултат на това под прикритието на здравословна закуска хората получават канцерогени - вещества, които провокират развитието на рак.

Червено вино

Днес много хора смятат, че пиенето на чаша червено вино всеки ден е добър навик, тъй като напитката съдържа полезни антиоксиданти и помага за облекчаване на стреса. Но не бива да забравяме, че алкохолът е пристрастяващ във всякакви дози, не релаксира и не облекчава стреса.

Количеството на ценния ресвератрол във виното е минимално: за да си набавите дневната норма от веществото, трябва да изпиете 190 бутилки. Така че това е просто поредният маркетингов ход, когато ви манипулират да купувате алкохол.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес