Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 навика, които могат да подобрят умствената издръжливост

27 септември 2024, 21:30 часа

Умствената издръжливост е способността да се справяте ефективно със стреса и да останете продуктивни в различни ситуации. Авторът на няколко книги за управление на времето и управление на живота Деймън Закариадис смята, че това качество е важно да се развие за всеки, независимо от сферата на дейност. В новия си труд „Ти си кремък! Как да станем психологически стабилни“ писателят разказва за навиците, които ще ви помогнат в това.

Успехът във всяко трудно начинание изисква редица качества, пряко свързани с психическата устойчивост. Те включват твърдост, упоритост, решителност, положителна емоционална нагласа, дисциплина, постоянство и готовност да се противопоставите на моментните удоволствия.

Следните навици се вписват идеално в тези черти. Те ги подсилват, а в някои случаи дори допринасят за тяхното формиране. Развийте тези пет навика и ще ви бъде по-лесно да се изправяте пред всякакви предизвикателства и трудности.

Още: Лорер призна, че сам си публикувал благодарност от гражданин, но тя била истинска

Навик № 1: Отнасяйте се към миналото като към опит, който ще ви помогне да преодолеете бъдещи несгоди

Склонни сме да позволяваме на миналото да определя кои сме. Позволяваме на събитията и реакциите към тях да определят кои сме. Ценностите и убежденията ни често са преплетени с това, което се е случило по-рано в живота ни.

Прекъснете тази връзка. Уверете се, че умът ви вижда миналото само като преживяване. Нещата вече са се случили. Вие вече сте реагирали. Възможно е да сте допуснали грешки. Но е време да се поучите от тях. Миналото ви е само инструкция, която ви дава представа как най-добре да реагирате.

Навик № 2: Оценявайте негативните емоции веднага щом се появят

Още: Много мъдра притча за силата на благодарността

Отрицателните емоции не са нездравословни сами по себе си. Напротив, изследванията показват, че те допринасят за психичното здраве и психологическото благополучие. Ето защо си струва да ги разпознавате.

Въпреки това негативните емоции лесно могат да ви лишат от способността да вземате рационални решения и да предприемате целенасочени действия. Те могат бързо да ви завладеят. Ето защо си струва да прецените дали не сте обзети от гняв, срам, тъга, паника и вина.

Не е необходимо всеки път да потискате негативните емоции, но е важно да развиете навика да ги изследвате в момента, в който се появят.

Навик № 3: Повишете на увереността в себе си

Още: Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Увереността в себе си е от съществено значение за развиване на психическа устойчивост. В края на краищата, да се решите да действате и да преодолеете страха от несигурността е възможно само ако вярвате в себе си.

Бизнес магнатът Хенри Форд веднъж е казал: „Ако сте сигурни, че можете да го направите, сте прави; ако мислите, че не можете, също сте прави.“ Форд не омаловажава ролята на таланта и уменията, а набляга на не по-малко важната роля на увереността в себе си. Той признава, че то е от решаващо значение за успеха и че липсата му лесно може да доведе до провал.

Навик № 4: Практикувайте благодарност

Когато се сблъскате с неприятности, често искате да се оплаквате и да хленчите. Струва си обаче да признаете две основни истини. Първо, хленченето и оплакването от неблагоприятни ситуации не решава нищо. Второ, подобно поведение твърде бързо може да предизвика множество негативни емоции, които от своя страна ще доведат до още по-голямо отчаяние и разочарование.

Поддържането на позитивно мислене е от решаващо значение, ако искате да посрещнете смело несгодите. Всяка сутрин се замисляйте за това, което ви се е удало. Всеки ден мислете за всички неща, за които можете да сте благодарни. Всяка вечер, преди да си легнете, размишлявайте върху малките победи, които са се случили през деня. Практикувайте благодарност всеки ден.

Навик № 5: Не се страхувайте от промените

Психическата издръжливост изисква гъвкавост спрямо обстоятелствата. Когато нещата се объркат, трябва да сте в състояние да се адаптирате.

Повечето от нас се страхуват от промяната. Харесваме предвидимостта, защото тя намалява несигурността. Страхът от несигурност е основна пречка пред предприемането на целенасочени действия.

Развиването на този навик е свързано с излизане от зоната на комфорт. То изисква активно търсене на промени, които можете да включите в живота си. Положителната страна е, че това ще ви позволи да се обезчувствите към променящите се обстоятелства, като увеличите толерантността си. С увеличаването на толерантността страхът ще започне да се разгражда по естествен начин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес