Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да изградим силна психика

31 май 2021, 17:00 часа

Притежаваме ли нужната издръжливост, за да се справяме с проблемите? Можем ли да преодолеем загубите и да излезем от тях с високо вдигната глава? Силната психика дава положителен отговор на тези въпроси. Тя е вдъхновяваща и ни прави победители, дори и когато сме загубили една битка. Следват нови предизвикателства, които ще посрещнем по-силно от преди.

Но как да се справим, когато усещаме, че ни липсва достатъчно устойчивост в стресови ситуации.

Ето 5 начина да изградите силна психика:

Поддържайте социалните си контакти

Според Аристотел човекът е социално животно. Контактът с другите дава смисъл на ежедневието ни и ни прави по-силни психически. Дори често хората да се отдалечават един от друг поради неразбирателство или големи разстояния, е хубаво да поддържате приятелствата си. Ако не можете да се срещнете на живо, отделете време за телефонен разговор или онлайн чат.

Бъдете проактивни

Когато стресът ни завладее, сме склонни да се предадем и да се пуснем по течението. Ако имате проблем, не реагирайте пораженчески, а опитайте да намерите начин да излезете като победители от ситуацията. За да не гледате живота пасивно отстрани, трябва да се научите да контролирате емоциите си. Само така можете да видите ясно проблема и да измислите практичен план, с който да го решите.

Учете се да бъдете благодарни

Хубаво е да се научим да ценим нещата, които имаме. Това ни помага да виждаме позитивната страна на живота, дори когато сме в криза. Така разбираме, че стресовите ситуации не винаги ни носят нещо лошо. А трудностите са предизвикателства, които ни правят по-мъдри и силни психически.

Повишете самочувствието си

Хората, които имат истинско самочувствие, трудно се пречупват пред трудностите. Те са смели, защото вярват в способностите си. За да повишите самочувствието си, помислете за успехите и хубавите неща, които са ви се случвали. Извиквайте тези положителни емоции периодично в съзнанието си и ще добиете много по-голяма увереност в способностите си. Успехите от миналото не могат да бъдат зачеркнати с лека ръка, защото вие имате силата отново да ги постигнете.

Намерете си хоби

Тренировките могат да ви помогнат да се борите по-ефективно със стреса и да се разсейвате от проблемите. По време на спорт се отделят ендорфини, които подобряват настроението и ни карат да се чувстваме щастливи. Поставянето на цели в спорта също подсилва психиката. Когато ги постигнете, ще се чувствате горди от себе си и ще вярвате в собствените си способности.

Разбира се, не е задължително да калявате психиката си само със спорт. Някои хора се справят по-добре със стреса, когато рисуват, четат книги, свирят на инструмент или просто редовно се разхождат в парка. Занимавайте се с нещо, което ви подхожда и ви помага да се справяте с напрежението.

Имайте предвид, че тези съвети няма как да заменят професионалната терапия, когато става въпрос за по-сериозен психологически проблем. Ако умората, честите смени в настроението и безсънието продължават със седмици, е добре да не губите време и да потърсите помощта на специалист. Ранните симптоми на депресията са продължителна липса на енергия и апетит, раздразнителност, страх, проблеми със съня, апатия.

Адриана Пейчева
Адриана Пейчева Отговорен редактор
Новините днес