Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 козметични продукта, които ще откриете в...кухнята!

04 септември 2022, 13:14 часа

Ние сме големи защитници на естествените продукти за красота и вярваме, че има по-добри начини да подхраните кожата и косата си, отколкото да харчите цяло състояние за продукти, пълни с химикали. Естествените козметични продукти (по-точно храните) станаха наистина популярни през последните няколко години, като блогъри за красота, супермодели и знаменитости се възхищаваха на сурово кокосово масло, мед и други суперхрани, за да поддържат кожата си блестяща и косата си блестяща и гладка.

1. Авокадо

Виктория Бекъм се кълне в маската с авокадо, и така поддържа кожата си млада. Тя веднъж твърдеше, че е използвала намачкано авокадо и кайсии като маска за лице за кожата си. Пълно с антиоксиданти, основни омега-3 мазнини и витамин Е, авокадото е добро не само за вътрешността, но и за външния вид. Те са пълни с добри мазнини, които могат да помогнат за инжектиране на дълбоко овлажняване на сухата кожа. Поради мощните си успокояващи кожата свойства, авокадото може да се използва и против слънчево изгаряне. Почистете семките от зряло авокадо, намачкайте го и нанесете директно върху кожата. Оставете го за 15 минути като маска за лице и кожата ви ще бъде мека, гладка и еластична. Можете да опитате метода на Виктория Бекъм, като добавите прясна кайсия в сместа. Изпробвалите са открили, че плодовата киселина действа малко като пилинг на кожата, като ексфолира повърхността на кожата и премахва мъртвата кожа.

Малко кокосово масло в шампоана ще преобрази косата ви

2. Зехтин

Важно е да използвате нежен почистващ препарат (особено около деликатната зона около очите), защото енергичното търкане може да причини фини линии и отпусната кожа. Зехтинът е идеален за това, тъй като има гъста консистенция, която може да проникне в кожата много бързо. Зехтинът се използва като естествен продукт за красота от векове. Американската актриса Еми Росъм нанася зехтин директно върху кожата и косата, за да придаде блясък и го описва като нейното овлажняващо тайно оръжие. „След баня го нанасям върху кожата си и слагам малко в косата си за фин блясък“, казва тя. Масажирайте няколко капки върху лицето си, пуснете кърпа под гореща вода (или накиснете във вряла вода, след което я оставете да изстине) и я поставете върху кожата си. Топлината ще помогне на маслото да проникне в първия слой на кожата ви, известен като Stratum Corneum, и ще осигури основната влага, необходима за поддържане на кожата еластична.

3. Мед

Многофункционален балсам за кожа на Майката Земя и любимец на знаменитости. Снабден с антибактериални свойства, медът се използва за лечение на инфекции от години. Може да бъде фантастична алтернатива на химическите лечения, да успокоява възпалено акне и дори да предоставя  домашно лекарство за себореен дерматит. Съдържащ водороден пероксид, той може да се използва като противогъбичен, противовъзпалителен и антибактериален балсам. Използвайте го като балсам за първа помощ, когато имате кожни раздразнения като възпалени устни, суха кожа или сърбящ скалп.

Кокосово масло – полезно ли е за кожата?

4. Кокосово масло

Всички, от знаменитостите от A-списъка като Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу до бюти блогъри и супермодели, се кълнат в кокосовото масло, за да поддържане на косата и кожата в отлично състояние. Полтроу казва: „Използвам много кокосово масло върху лицето си, върху кожата си и при готвене. По-добре е да нанесете кокосово масло върху лицето си, отколкото всякакви скъпи кремове.“ Кокосовото масло има изключително овлажняващи свойства и е пълно с мастни киселини, които помагат за подхранването на косата ви в дълбочина. Състоейки се главно от малки мастни киселини със средна верига, той може да проникне по-дълбоко и по-бързо от повечето други балсами, така че ако останете за един час, косата ви ще има много повече полза от всяко друго лечение.

5. Ябълков оцет

Съдържащ полезни ензими, бактерии, пектин и микроелементи, които са отлични за вашата коса и кожа, ябълковият оцет има невероятни ползи за здравето и красотата. Можете да го използвате за дълбоко почистване на косата си или за лечение на дребни кожни проблеми като леко акне, възрастови петна и неравномерен тен на кожата. Когато купувате ябълков оцет, трябва да търсите вид с добро качество, който е суров, органичен, нефилтриран, непастьоризиран. Бутилка с добро качество ще бъде замъглена и ще мирише много силно, всъщност...колкото по-миризлива, толкова по-добре. За коса вземете чаша ябълков оцет и я изсипете върху скалпа си след измиване с шампоан. Масажирайте скалпа си с върховете на пръстите си и разрешете с гребен с широки зъби. Изплакнете обилно със студена вода и оформете както обикновено. Това е ефективно лечение, ако имате натрупан продукт в скалпа, страдате от мазна коса или косата ви просто се нуждае от добро почистване.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес