Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 техники, които ще ви помогнат да спрете да се сравнявате с другите

15 юли 2024, 05:50 часа

Всички сме го изпитвали: чувството на завист към повишението на колега; чувството на несигурност, че сте единственият, който не носи изрязани бикини на басейна; тъгата, която се появява, след като сте "харесали" всички снимки от семейната ваканция на приятел в социалните мрежи. Тук експертите споделят как да спрете този глас в главата си, който посочва всички начини, по които не успявате - и стреса, който това причинява - трайно!

Още: Как да се предпазим от завист и злоба?

"Ние инстинктивно се сравняваме с другите въз основа на социалните критерии, които смятаме за важни", обяснява Май-Ли Нгуен Стърс, доктор по психология в Хюстънския университет. Но проучване, публикувано в специализирано издание, установява, че жените са по-склонни да бъдат критични и да имат по-ниска самооценка, когато се сравняват с другите, докато мъжете имат по-висока самооценка и са по-оптимистични в сравненията си.

Този нездравословен модел се заражда още в ранна възраст: Момичетата по-рядко от момчетата биват хвалени за постиженията си и по-често им се казва да не се хвалят. За да се утвърдим, започваме да се сравняваме с връстниците си: Как изглеждам в сравнение с нея? "Нашата самооценка се обвързва с възприемания от другите статус", обяснява д-р Сюзън Биали Хаас, колумнист и автор на книгата "Живей живот, който обичаш". "Това води до чувство на малоценност."

А социалните медии са един от най-големите капани за сравнение, добавя Стърс.

Проучване, публикувано в Journal of Social and Clinical Psychology, разкрива, че повече време, прекарано в социалните мрежи, е пряко свързано със скок на депресивните симптоми, дължащ се на увеличаването на сравненията. За щастие има прости стратегии, които могат да помогнат за превръщането на токсичните сравнения в пълна увереност.

Капанът: "Тя има повече от мен."

Докато влизате в новия дом на приятелката си, разглеждате високите тавани, декорацията и изисканата кухня и се стараете да се радвате за нея. Но единственото, което ви хрумва, е колко малък и претрупан е вашият дом. "Това има двоен негативен ефект", отбелязва психологът Тесиа Еванс, д-р. "Самооценката ви се срива, а приятелството ви страда, защото никога не сте истински щастливи за нея".

Решението: Утвърдете се в своята истина.

За да създадете любящ щит срещу чувството за липса, д-р Биали Хаас предлага всяка сутрин да изброявате пет неща, за които сте благодарни. "Това ви предпазва от това, което ще видите през деня, защото вече знаете какво имате", обяснява тя. "Така че, когато се сблъскате с хора или образи, които предизвикват сравнения от типа "те имат повече от мен", вие сте по-заземени в истината за това, което имате - а то със сигурност е много!"

Капанът: "Животът ми не е достатъчно пълноценен."

Влизате в социалните мрежи и фийдът ви е изпълнен със снимки от пътуването на братовчедка ви до Париж, а след това прочитате, че ваш приятел от гимназията е бил назначен за главен изпълнителен директор. Никога не сте искали да отидете във Франция и сте доволни от работата си, но все още се чувствате кухи. "Социалните медии ни показват преживяванията на хора, до които обикновено не бихме били допуснати", казва Стърс, "затова смятаме, че трябва да правим много повече".

Решението: Опитайте това.

Накратко, Стивърс предлага логично да определите дали чуждото преживяване би повлияло положително на живота ви, не би повлияло на живота ви или би повлияло отрицателно на живота ви. Например, ако вие имате работата на приятеля си, това може да повлияе отрицателно на живота ви, защото ще трябва да работите дълго време. "Решаването на въпроса къде се вписва той сред вашите ценности облекчава всякакви отрицателни чувства", казва Стърс. "А ако нещо може да повлияе положително на живота ви - например пътуване до Париж - използвайте го като мотивация!"

Капанът: "Тя е по-слаба от мен."

Придържате се към диетата си и сте свалили 15 килограма. Но когато някоя жена във фитнеса се похвали, че е отслабнала два пъти повече за същото време, у вас се прокрадва съмнение в себе си. Установено е, че негативните социални сравнения сред жените, които се опитват да свалят килограми, водят до по-голяма вероятност да се поддадат на кризата:

Решението: Попълнете пропуските.

"Когато се почувствате обезкуражени, създайте си предистория, която да предотврати по-нататъшни сравнения, като се опитате да видите другата жена като пълноценен човек с предизвикателства", казва д-р Биали Хаас. Тя съветва да направите мислен списък на всички неща, които смятате, че може да знаете за нея, след което да ги свържете с вашия живот. "Може да си кажете: "Може би е по-млада и по-слаба, но може би няма деца. Аз със сигурност обичам децата и внуците си", обяснява тя. "Това може да ни помогне да видим това, което не бихме искали да сменим."

Капанът: "Тя винаги е перфектна."

Препускате между задачите си, когато на улицата се сблъсквате с жена от вашия квартал. Тя държи балони и е облечена в красива рокля. По-късно виждате снимки в социалните мрежи на перфектното парти за рождения ден, което е организирала за племенницата си и на което са присъствали 40 души. Възхищавате се как е успяла да се справи с всичко това, докато си мислите: "Никога не бих могла да направя това, ще се объркам напълно!"

"Достатъчно трудно е да приемем, че животът на хората е по-добър", казва д-р Биали Хаас. "Но когато социалните медии показват нещата само по най-добрия възможен начин, това е като потвърждение, че те са перфектни, а ние не сме."

Решението: Разширете обектива си.

Животът на всеки от нас е забързан и хаотичен - кратката среща на улицата или публикацията в социалните мрежи предлагат само щастливи снимки. За да избегнете отъждествяването на моментната снимка с реалността, помислете какво се случва преди или след снимката или момента.

Още: Как да разпознаем завистлив приятел: 5 знака, които често се пренебрегват

Един от начините да направите това: "Запитайте се дали нещата, които публикувате в социалните медии, са истинско изображение на възходите и паденията в ежедневието ви - за повечето от нас това не е така", казва Стърс. "Признанието, че и вие направлявате потока си, ви помага да видите, че не всичко това е реално, и освен това ви помага да се освободите от сравняването си с идеала."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес