Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 процедури, от които самият гинеколог се страхува

09 април 2024, 16:11 часа

Гинекологичният кабинет е страшен за много жени (особено за младите). Обичайните въпроси, които лекарят задава при посещението, често ги карат да се изчервяват. А самият преглед е истинско мъчение. Не само за пациентката. Има процедури, които са неприятни дори за лекарите.

На всеки шест месеца е необходимо да се прави преглед при женски лекар, тъй като много гинекологични заболявания протичат безсимптомно и е възможно да бъдат открити само по време на прегледа. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-голяма е вероятността да се излекува всяко заболяване, включително рак на маточната шийка. Не се страхувайте да отидете на гинеколог, но трябва да се подготвите за някои процедури.

Интимна пластична хирургия

Много хора смятат, че интимната пластична хирургия се прави с естетическа цел, но това е подвеждащо мнение. Освен за естетика, на жените се налага да я правят и по показания: дискомфорт при носене на бельо, болезнени усещания по време на интимна близост, спорт и други. Интимната пластична хирургия решава проблемите със срасналите малки срамни устни, деформацията и промяната във формата им след раждане. Това е сериозна хирургична интервенция, която трябва да се извърши от професионалист.

7 медицински прегледа, които всяка жена трябва да направи, след като навърши 40

Също така процедурата има редица противопоказания: бременност, захарен диабет, рак и венерически болести, възпаление на тазовите органи. Процедурата се извършва под местна или обща анестезия, но да третирате раните, да понасяте дългия оздравителен процес, ще ви се наложи, независимо какъв е той.

Преди да решите да се подложите на такава операция, е необходимо да намерите пластичен хирург с богат опит. Ако операцията е извършена непрофесионално, има вероятност малките срамни устни да отсъстват напълно или частично. Това означава, че защитната функция на гениталиите няма да работи напълно и това ще доведе до възпаление или микропукнатини.

Отстраняване на папиломи и бенки от лигавицата

Папиломите и бенките са доброкачествени образувания, които могат да се появят и в интимната зона. Само бенката (невус) е пигментно петно, от което трябва да се отървете само ако започне да ви притеснява (например възпаление). Папиломата, от друга страна, е образувание, причинено от едноименен вирус, който също се предава по полов път. Противозачатъчните средства не винаги могат да предпазят от HPV (човешки папиломен вирус). Колкото по-рано започнете лечение и отстраняване на папилома, толкова по-добре.

Един от по-малко болезнените начини за отстраняване на бенки и папиломи е лазерният метод. Той се извършва под местна анестезия с минимална загуба на кръв. Лазерът практически не оставя следи по кожата. Но самият процес на отстраняване, независимо от метода, е безумно неприятен. Инжекциите в интимната зона са болезнени, какво да кажем за това, че оздравителният процес продължава един месец. През това време можете да забравите за спорта, плувния басейн, секса. Всеки контакт с бельото провокира неприятни болезнени усещания. Но това трябва да се изтърпи, защото папиломите могат да дегенерират, а самият вирус трябва да се лекува.

Биопсия на шийката на матката

"Тази процедура се състои във вземане на тъкан от вагиналната част на шийката на матката за хистологично изследване", казва Екатерина. - Този метод се използва за потвърждаване на предварителната диагноза, определяне на прогнозата на заболяването и започване на правилното лечение. Основната цел на биопсията е да се диагностицират предракови и злокачествени заболявания на шийката на матката.

Много хора се притесняват от болезнеността на процедурата - шийката на матката няма нервни окончания и биопсията е безболезнена. Но неспазването на препоръките може да доведе до сериозно кървене. Не можете да вдигате повече от 3 кг, да посещавате бани и сауни, да вземате горещи вани, необходимо е да изключите сексуалните контакти за 14 дни".

Важни профилактични прегледи, на които всяка жена трябва да обърне внимание

Хистеросалпингография (HSG)

Това е метод за изследване на проходимостта на фалопиевите тръби. Индикациите за HSG най-често са за установяване на причините за безплодие. Съществуват два вида - рентгенова и ехо хистеросалпингоскопия. При рентгеновия метод се използва контраст (йодсъдържащи лекарства като "Урографин", "Ултравист" и т.н.), който се прилага на порции и се правят няколко рентгенови снимки. Този метод е доста болезнен, има и облъчване в малка доза, възможна е алергична реакция към контраста, затова сега все по-често се използва ехо-ГСГ. При ехо-GSG се използва ултразвуков апарат и в маточната кухина се инжектира физиологичен разтвор.

Тези два метода на изследване се провеждат в първата фаза на менструалния цикъл. В допълнение към факта, че самата процедура е болезнена, в продължение на 1-2 дни може да останат неприятни усещания в долната част на корема, може да има леко кърваво течение. Сега тази процедура се извършва под обща анестезия, така че неприятните усещания могат да бъдат избегнати, но след нея трябва да оставите тялото си да се възстанови и да избягвате сексуална близост в продължение на няколко седмици.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес