Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 природни лека, които ще облекчат умората и ще повдигнат духа ви

04 октомври 2024, 07:15 часа

Съвременните хора боледуват повече и това не са само думи. Ритъмът на живот се ускорява, постоянно изпитваме психическо напрежение. Замърсяването на околната среда, промишлените отпадъци, увеличаването на електромагнитния и радиационния фон - всичко това също силно влияе върху здравето.

А начинът на живот на съвременния човек не може да се нарече здравословен. Хората се движат малко, ядат много калорични и мазни храни, пушат, злоупотребяват с алкохол и приемат лекарства с или без причина.

Оказва се, че вредните фактори на околната среда се увеличават и устойчивостта на организма към тях намалява. Тук идват на помощ адаптогените.

Още: 8 начина да спрете да се тревожите за всичко и да започнете да живеете

Това са растения и гъбички, които помагат на тялото да се адаптира към стреса и повишава устойчивостта към неблагоприятни условия. Те помагат за поддържане на баланса и възстановяване на енергията, без да са прекалено стимулиращи или успокояващи.

Как работят адаптогените

Адаптогените действат върху хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос, която е отговорна за отговора на стреса. Тези продукти помагат за модулиране на нивата на кортизола, основният хормон на стреса, а също така поддържат имунната система, повишават нивата на енергия и подобряват концентрацията.

Още: Неделята ще донесе мир и спокойствие за 5 зодии!

Според експерти, адаптогените водят организма до състояние на неспецифично повишена устойчивост към различни заболявания и неблагоприятни условия на околната среда (адаптиране към промени в температурата и атмосферното налягане, липса на кислород, йонизиращо лъчение, канцерогенни агенти, промишлено замърсяване, инфекции и др.). Адаптогените трябва да са безвредни за организма и да имат широк спектър от стимулиращи физиологични ефекти. Някои от тях инхибират растежа на тумори, които възникват заради действието на канцерогени, а също така имат индиректен, чрез имунната система, потискащ ефект върху процеса на метастази.

Различните адаптогени се различават по своите ефекти върху тялото. Затова за най-добър ефект е препоръчително да ги редувате и съчетавате.

Четири адаптогена, които вашият лекар препоръчва

·         Родиола розова. Екстрактът от това растение помага в борбата с умората, подобрява настроението и подпомага когнитивната функция.

Още: На 25 август: Числото 25 ще вдъхне спокойствие в живота на тези зодии!

·         Женшен. Коренът от женшен повишава физическата издръжливост, подобрява умствената дейност и укрепва имунната система.

·         Ашваганда. Това растение се нарича индийски женшен. Екстрактът от него намалява стреса и безпокойството, подобрява качеството на съня и поддържа хормоналния баланс.

·         Кордицепс. Рядка лечебна гъба, която повишава енергията, подпомага спортните постижения и подобрява функцията на белите дробове.

Адаптогените могат да се приемат като капсули, тинктури или да се добавят към шейкове и смутита. Въпреки това, ефектът се проявява с течение на времето, така че е по-добре да приемате адаптогени на курсове, като започнете с малки дози.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес