Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13 яки факта за мравките

27 март 2020, 16:12 часа

Мравките са семейство еусоциални насекоми, които, заедно с осите и пчелите, образуват разред Ципокрили.

Мравките еволюират от подобни на осите предшественици през периода креда, преди около 140 милиона години, и се диверсифицират след разпространението на цъфтящите растения. Описани са над 12 500 от оценяваните на около 22 000 вида мравки, включително 163 вида в България.

Те се разпознават лесно по своите прегънати антени и характерната възлеста структура на тялото.

Факти за мравките

1. По света има над 12 000 вида мравки

Диапазонът на мравките е огромен - от мравките, които тормозят вашия пикник през мравките, изграждащи подземни крепости в тропическата гора, до летящите мравки!

2. Твърди се, че мравката куршум има най-болезненото ужилване в света!

Живеейки във влажни условия в джунглата на Амазонка, ужилването им е сравнено с удар от куршум!

3. Огнените мравки причиняват щети на стойност над 3 милиарда щатски долара годишно!

Червената огнена мравка в Северна Америка може да са малки, но те имат болезнено ухапване, което причинява усещане за парене - оттук идва и името „огнена мравка“, която струва на САЩ милиони за ветеринарни и медицински сметки всяка година! Известно е също, че нанасят щети на земеделските култури.

4. Мравките са най-дълго живеещите насекоми

За разлика от някои други насекоми, които могат да живеят само дни или дори часове, кралицата мравка от един конкретен вид - Pogonomyrmex Owyheei - може да живее до 30 години - така че внимавайте да не попаднете на нея!

5. Мравката е едно от най-силните същества в света по отношение на размера си

Една мравка може да носи 50 пъти повече от собственото си телесно тегло и дори работят заедно по няколко, за да носят по-големи предмети!

6. Мравките могат да бъдат намерени на всеки един континент, с изключение на Антарктида

Иронично наистина, когато вземете предвид името, което на английски е Ant.

5 съвета как да изгоните мравките от дома си

7. Мравките са социални насекоми, които живеят в колонии

Колонията, наричана още формация, е съставена от една или повече кралици за снасяне на яйца и голямо количество женски „работнически“ мравки, които са предани на нея, изграждат и поддържат гнездото и се грижите за младите. Мъжките мравки имат крила. Единствената им функция е да се чифтосват с кралицата.

8. Мравките нямат уши

Вместо да слушат през слуховите канали, мравките „чуват“, като усещат вибрации в земята. Специални сензори на краката и на коленете им помагат на мравките да интерпретират сигнали от заобикалящата ги среда. Те също така използват своите антени и космите по тялото си, за да чуват наоколо, докато се хранят.

9. Някои мравки нямат очи

Мравките без очи могат да общуват като използват своите антени!

10. Най-голямото гнездо на мравка, открито някога, е било широко над 6000 километра

Открито в Аржентина през 2000 г., великолепната колония е настанявала 33 популации от мравки, които са се слели в една гигантска суперколония с милиони гнезда и милиарди работници!

11. Мравките имат конкретна работа.

Мравките са много социални насекоми и те разделят работата между различни видове мравки във всяка колония. Кралицата или кралиците имат само една работа - да снасят яйца. Всички останали женски мравки са работници; те хранят ларвите, изнасят боклука на колонията, храната за храна и провизии или защитават гнездото. Единствената работа на мъжките мравки е да се чифтосват с кралицата.

12. Някои мравки са бездомни.

Не всички видове мравки изграждат гнезда. Група от около 200 вида, известни като армейски мравки, имат две фази от живота си: номадски и стационарни. По време на номадската фаза на колонията мравките пътуват по цял ден, атакувайки други колонии и насекоми, които срещат за храна. През нощта те изграждат временно гнездо и продължават да се движат на следващата сутрин. Единственият път, когато спират да пътуват, е по време на неподвижната фаза, когато кралицата снася яйца и колонията чака да се излюпят. През това време работниците мравки правят гнездо от собствените си тела, за да защитят кралицата, храната и яйцата.

13. Мравките могат да станат зомбита.

Може би в най-странният мравуняк, има вид гъбички, които заразяват мравките и поемат контрол над телата им. Гъбичката намира своя път под екзоскелета на мравката и започва да консумира мека тъкан. Малко след това по неизвестни механизми кара мравката да напусне колонията си. След това мравката намира лист, ухапва го с „хватка на смъртта“ и умира. Няколко дни по-късно гъбата освобождава спори, за да заразят повече мравки. Някои видове мравки се научиха да разпознават заразени съседни колонии и бягат надалеч, за да защитят останалата част от колонията.

източник: www.pestworld.org

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес