Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 признака на добрата (!) смърт

01 април 2016, 08:15 часа

Американски учени са провели обзор на литературата за смъртта и умирането и в резултат са установили 11 основни признака на добрата (максимално комфортна за човека) смърт. Изводите на изследователите са публикувани в сп. American Journal of Geriatric Psychiatry.

Учените са събрали гледните точки на три групи, които имат отношение към смъртта – пациенти, членовете на техните семейства и представителите на системата за здравеопазване.

„За първи път са обединени позициите на всички заинтересувани страни. Разбира се, смъртта е много сложна тема. Хората не обичат да говорят за нея. Но е много важно честно и открито да се обсъжда как всеки от нас иска да завърши своите дни“, казва водещият автор на статията Дилип Джъст.

Общо учените са установили 11 параметъра, важни за добрата смърт – възможност да се определят нейните условия, липса на болка, духовно и религиозно измерение, емоционално благополучие, чувство за завършеност на жизнения път, избор на средства за лечение, достойнство, присъствието на семейството, качеството на живот, отношенията с лекарите и „други“.

Три от „темите“ са назовани от представителите на трите групи (емоционално благополучие, липса на болка, възможност да се определят условията на смъртта). В останалото мненията се разминават.

Например за пациентите духовното измерение на смъртта се оказало по-важно, отколкото за членовете на техните семейства (за последните на първо място са чувството за собствено достойнство и завършеност на живота). Медицинските работници заели междинна позиция.

Но авторите на изследването твърдят, че в крайна сметка именно гласът на пациента трябва да е най-значим. „Обикновено умиращите знаят какво им е необходимо и се чувстват по-добре, ако говорят за това“, казва Джъст.

През 2015 година шведски учени разработиха петминутен тест, който според тях позволява да се оцени адекватно вероятността човек да почине в близките пет години. Тестът се състои от 13 въпроса за мъжете и 11 – за жените.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес