Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 термина в йогата, които трябва да знаете, за да се чувствате добре

30 август 2023, 12:44 часа

Йога, древна практика, която обединява ума, тялото и духа, е придобила огромна популярност заради своите цялостни ползи. Независимо дали сте начинаещ, или опитен практикуващ, разбирането на ключови термини в областта на йога е от съществено значение, за да се ориентирате в практиката и да откриете своя поток.

10 йога термина, които трябва да знаете, за да подобрите пътуването си

Асана

Асаните са физическите пози, практикувани в йога. Всяка асана е насочена към определени мускули и насърчава гъвкавостта, силата и баланса.

Виняса

Виняса означава плавна последователност от йога пози, синхронизирани с дишането. Тя създава динамично и грациозно движение, което спомага за плавното свързване на всяка поза.

Йогата като основна физическа активност в живота ви: достатъчно ли е това?

Пранаяма

Пранаяма включва контрол и регулиране на дишането. Тези техники помагат за успокояване на ума, повишаване на концентрацията и използване на жизнената енергия (прана) в тялото.

Намасте

Намасте е често срещан жест в края на йога сесиите, който представлява уважителен поздрав. Той означава признаване на божествената светлина в себе си и в другите.

Савасана

Савасана е последната поза за релаксация, известна още като поза "труп". Тя позволява на тялото и ума да се отпуснат, като спомага за дълбока релаксация и интеграция.

Чакра

Чакрите са енергийни центрове в тялото. Съществуват седем основни чакри, всяка от които се свързва със специфични физически, емоционални и духовни качества.

Мантра

Мантрата е повтаряща се дума, фраза или звук, които помагат при медитация. Тя помага да се съсредоточи умът и да се повиши съзнанието.

6-те най-добри йога пози, които да правите, ако имате сколиоза

Дрищи

Дришти означава съсредоточен поглед, често върху определена точка. Той подобрява концентрацията по време на практикуването на асана и развива по-дълбоко чувство за осъзнатост.

Йоги/Йогини

Йоги (мъж) или йогини (жена) е човек, който практикува йога. Това понятие се простира отвъд физическата практика, като включва йогийски начин на живот и философия.

Ом

Ом, който често се пее в началото и в края на йога сесиите, е свещен звук, символизиращ същността на Вселената. Той насърчава чувството за единство и връзка.

Разбирането на тези основни термини в йога дава възможност на практикуващите да се впуснат в практиката с увереност. Независимо дали преминавате през виняса, изследвате значението на чакрите или прегръщате спокойствието на савасана, тези термини предлагат прозрения в богатия гоблен на мъдростта на йога.

Когато тръгнете по пътя на йога, тези термини ще ви служат като пътеводители и ще ви помагат да се ориентирате в сложните пътища на позите, дишането и съзнанието. Чрез сливането на тези термини с практиката ви ще усъвършенствате не само физическите си умения, но и ще подхранвате по-дълбока връзка между вътрешното си Аз и света около вас. Така че, разгънете постелката си, приемете тези термини и позволете на вашето йога пътешествие да се развие хармонично. Намасте.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес