Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затворник австралиец в България седмици наред е в състояние на гладна стачка

16 май 2019, 11:25 часа • 3655 прочитания

Осъденият за убийство в България австралиец Джок Полфрийман вече над 3 седмици е в състояние на гладна стачка. Той е в затвора за 20 години заради убийството на 20-годишния студент по право Андрей Монов по време на сбиване в София в края на декември 2007 година. Монов е син на бившия депутат от БСП Христо Монов, а защитната версия на Полфрийман е, че той е извадил и употребил нож, защото Монов и приятелите му са биели момче от ромски произход и австралиецът е тръгнал да го защитава.

Полфриймън не се храни в знак на протест срещу "несправедливо отношение" от страна на ръководството на затвора и на българското правителство към работата му, свързана с правата на човека в затвора, пише БНР.

Преди 7 година австралиецът създал профсъюз на осъдени, който се бори с корупцията в системата. Асоциацията му помагала на затворници да преразглеждат делата си при предполагаема несправедлива присъда в български и европейски съдилища. Тази дейност му спечели похвали от правозащитни организации, но и опозиция от българските власти.

Тази седмица Полфриймън беше преместен от затвора в Казичене в болницата на Централния затвор в София.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес