Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затворниците избягали с непроверен от охраната автомобил със синя лампа

10 май 2014, 11:37 часа • 16336 прочитания

Двамата престъпници, които избягаха от Софийския градски затвор, са сторили това с помощта на автомобил „Опел Астра”, който е бил със синя лампа. При влизането в затвора на автомобила не му е била извършена проверка, стана ясно на пресконференция на правосъдното министерство днес, предаде „Фокус”.

Колата е влязла в двора на сградата около 17 часа. „Не е извършена проверка нито на лична карта, нито на документите на служителите, нито на техния брой и е паркирал на място, където не е имало камери. В 17:35 часа същия автомобил напуска затвора. Служител на пропускателния пункт е успял да запише номера на автомобила и след извършените проверки по време на хода на разследването е установено, че „Опел Астра” с такъв номер няма”, каза  зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов. Той допълни, че затворниците са избягали от страната на ул. „Столетов”.

Двама постови служители от ГД „Изтърпяване на наказанията” ще бъдат уволнени заради случилото се. Срещу други 11 са образувани дисциплинарни производства, а с порицание ще бъде наказан директорът на Софийския градски затвор и неговор заместник.

На въпрос – какви мерки са предприети в затвора, относно пропускателния режим, след бягството, зам.-министър Илия Ангелов отговори: „Органите на реда ще проверяват документите на всяка една кола, влизаща в рамките на затвора”.

Избягалите са Николай Николов - Шатката (излежава 20-годишна присъда) и гватемалецът Хосе Мартинез (подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие). Те успяха да се измъкнат от затвора на 1 май, оттогава от тях няма и следа. В издирването се включи и Интерпол, но се смята, че престъпниците още се намират в България. Малко след тяхното бягство затворник избяга и от затвора в Бургас.



 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес