Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ДАНС отне достъпа до секретна информация на Пламен Узунов?

23 юли 2020, 12:48 часа • 3874 прочитания

ДАНС обясни защо отне достъпа до секретна информация на секретаря на президента Румен Радев по правни въпроси - Пламен Узунов. Това се случи по време на акцията в Президентството, след която Узунов и Пламен Бобоков бяха задържани и обвинени в търговия с влияние. Съобщението на Агенцията е публикувано на страницата на ведомството.

От него става ясно, че на 10 юни - преди акцията на "Дондуков" 2, в Агенцията е постъпило искане на Пламен Узунов за проучване до ниво "Строго секретно". Искането е подписано от Главния секретар на Румен Радев и от Узунов.

Не става ясно кого е трябвало да проучи ДАНС.

Ето какво гласи то:

"Във връзка с тиражирана в електронни медии информация относно липса на основание за извършване на проучване на Пламен Узунов за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, ДАНС информира:

Длъжността „Секретар по правни въпроси и антикорупция“ е включена в списъка на длъжностите или задачите, за които се изисква достъп до класифицирана информация на служителите в Администрацията на президента, съгласно чл. 37, ал.1 от ЗЗКИ. Списъкът е утвърден от Главния секретар на Президента на Република България, той и ръководител на организационната единица, и е изпратен в ДАНС.

В ДАНС е получено искане от 10 юни т.г. за проучване на Пламен Димитров Узунов до ниво „Строго секретно“, подписано от Главния секретар, придружено със съгласие, подписано лично от лицето, както и всички изискуеми документи за стартиране на процедура, верифицирани с подпис на Пламен Узунов."

Хронология на събитията  ще намерите в тези материали

 
Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес