Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради конфликт на интереси бивш кмет плати 14 000 лв.

17 август 2017, 19:05 часа • 1303 прочитания

Санкции за близо 14 000 лв. са наложени на бившия кмет на Кнежа Симеон Шарабански за конфликт на интереси и той вече ги е платил. Това съобщиха от комисията за конфликт на интереси (КПУКИ), пише "Правен свят".

Шарабански е санкциониран заради три платежни нареждания за използването на правно-информационна система, които издал като кмет. Продуктът бил ползван от общината още преди той да стане кмет, но съпругата на Шарабански била представител на фирмата, която го предлага и съответно част от платените суми били комисионна за нея. Още през февруари КПУКИ е постановила, че в случая има конфликт на интереси. Върховният административен съд е потвърдил решението.

По закон Шарабански е трябвало да декларира, че е в конфликт на интереси, но не го е направил.

Така след влизането в сила за установяване на конфликт на интереси са му наложени няколко санкции. Първо - 5000 лв. глоба за извършени дейности в частен интерес на свързано с него лице. Второ - 7000 лв. глоба за неподадени декларации за частен интерес по този повод. Трето - отнето е възнаграждение, получено от кмета от 219.88 лв., както и самата облага - комисионната, платена на съпругата му. Тя е 1618.14 лв.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес