Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

19 април 2024, 10:27 часа • 6776 прочитания

Делото за крупна измама с вноски за пенсия започна в Пловдивския районен съд на 18.04. Излъгани са 11 души с почти 76 000 лв., предава БНР.

Още: Разходите за пенсии скочиха с двуцифрен процент спрямо миналата година

Подсъдими отново са известните Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров. Те са съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева. Бившата служителка на НОИ след напускането си основала счетоводна фирма за услуги и консултации по пенсионно, социално и здравно осигуряване. Съпругът и Лазар бил ангажиран с подаването на заявление за пенсиониране в НОИ – Пловдив и също „консултирал“ клиенти по пенсионни въпроси.

Според обвинението, от 2015г. в продължение на четири години те са мамили хората, че ще внесат от тяхно име в НАП вноски за недостигащ осигурителен стаж, с което ще им се отпусне лична пенсия. Вместо това двамата прибирали парите за себе си в размер на 75 900 лв. За целта Ангелина Георгиева е съставяла фалшиви пенсионни удостоверения, известни като УП – 3. Делото е насрочено за Разпоредително заседание.

Още: Бивш социален министър: Голямата тема е има ли пари в бюджета за великденските добавки

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес