Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-председател на НСлС: Има данни, че Георги Семерджиев се е "отплащал" на полицаите

14 септември 2022, 08:07 часа • 4790 прочитания

„След като има образувано досъдебно производство в Националната следствена служба има данни, че Георги Семерджиев се е „отплащал“ на полицаите“. В това бе категоричен заместник-председателят на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров пред bTV. 

Разпитани са десетки служители на МВР и предстои продължително и обстойно разследване. 40 служители на МВР са извършили дисциплинарни нарушения и ще се направи преценка доколко са дисциплинарни престъпления. Ако има доказателства, ще има и обвинения, обясни той. 

Предложено е на прокуратурата и са отделени материали за извършен документни престъпления, данъчни престъпления и пране на пари. Това ще е третата посока на разследване, отбеляза Тодоров.

Ясен Тодоров допълни, че разследването срещу Георги Семерджиев върви към финализиране, но има два проблема в него: законодателен пропуск в Наказателния кодекс и правата на наследниците на загиналите момичета. Бащата на едно от загиналите момичета е чужд гражданин от държава, която не е член на ЕС, но ние сме длъжни да го издирим и да му изясним правата, поясни Тодоров. Ако не успеем да не го установим, има опасност да се върне делото и да започне отначало, предупреди зам.-председателят на НСлС.

Той посочи, че абсолютно всички експертизи са назначени, като се чакат заключенията на техническите и психиатричната експертизи. Тодоров добави, че по всички събрани данни дотук Семерджиев е бил сам в автомобила при катастрофата. Симона Радева е помагала на Георги Семерджиев да се укрие и да влезе в дома си, допълни Тодоров. 

Военен магистрат е бил разпитан по случая, като случайно минавал с автомобила си на мястото на инцидента. „Нито един свидетел не ни е казал кой е управлявал автомобила и кой е слязъл от него след катастрофата, като събрахме информацията си по друг начин. Събрали сме достатъчно доказателства относно извършителя на престъплението“, каза още Ясен Тодоров.

Още: Георги Семерджиев е шофирал със 166 км/ч, сочи експертиза

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес