Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За седмица: 470 дела по линия наркотици, над 3000 са проверките в училищата

13 декември 2022, 12:27 часа • 1216 прочитания

МВР и прокуратурата са извършили над 3000 проверки в училищата от 7 декември насам, когато започна операцията по линия на наркотичните вещества. Общо са образувани около 470 досъдебни и бързи производства за седмица, по които има задържани 580 лица с 24-часови мерки, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров на брифинг.

Той акцентира върху случая от село Джулюница край Горна Оряховица, където бяха открити 200 кг марихуана и бяха задържани 6 души. Акцията започна от най-ниското ниво - с арест на 16-годишен ученик, който е бил дилър в училище в района - и стигна до основния разпространител.

"Един от приоритетите ни беше да направим така, че хората, които разпространяват наркотици, да нямат достъп до българските деца и училища. Вчера успяхме да стигнем доста високо в една престъпна верига. Случаят в Джулюница е плод на действия, започнали в училище. Това е един много хубав резултат. Вярвам, че ще имаме много подобни поводи за обявяване на такива резултати. Те са плод на съвместната работа с българската прокуратура. Радвам се, че намираме все повече теми, на които да сме на едно мнение, като борбата с престъпността", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Акцията за наркотичните вещества ще продължи и извън територията на България. Имахме среща с вътрешния министър на Турция, за да ни съдействат при борбата с наркотрафика и каналджийството. В неделя ми предстои посещение в Турция, ще дам данни на вътрешния министър за такива лица, които оперират в Турция. Страната ще е безкомпромисна,. Когато разклатим каналите от двете страни на границата, резултатът ще бъде още по-добър", добави той.

На брифинга участва и ръководителят на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Той отчете "отлично сътрудничество с колегите от МВР". "Работя дълго време моята работа и винаги съм бил на мнение, че само общите ни усилия могат да дадат допълнителни резултати. Известно време имаше вакуум във взаимодействието между МВР и прокуратурата и това доведе до лоши резултати", заяви той.

"Все повече дилъри стават ученици. Те са не само извършители, те са и жертви. В акцията в Джулюница разпространител на наркотично вещество е бил ученик от 10-и клас. Над 200 кг канабис са над 200 хиляди дози наркотици за нашите деца – това е тъжно и трагично. Твърде скоро такива явления няма да има в училищата. Държавата трябва да има проактивен подход и ние сме длъжни да го осигурим", обеща Сарафов.

За наплива на мигранти каза, че това е "бедствие за нас, те са истинските извършители на това престъпление, а не мигрантите". "Генезисът на тези престъпления е извън нашата страна, ние сме само транзитна точка", отбеляза директорът на НСлС.

"Очаквайте още новини от съвместната ни работа, няма да казвам по каква линия – наркоразпространение и други линии", обяви той с препратка към МВР.

Демерджиев пък каза, че са набелязали и други теми, които намират за приоритетни и по тях има голямо поле за работа. "Да изтръгнем българските деца от прегръдката на организираната престъпност. Крайната ни цел е да опазим българските граждани от тази напаст", добави министърът.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес