Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вътрешният министър: Разследваме дали от училището на Йоан Матев нарочно са крили информация

10 март 2017, 08:30 часа • 5087 прочитания

На мнение сме, че е нарушена връзката между полицията и гражданите. Това заяви служебният вътрешен министър Пламен Узунов в коментар относно знаковото убийство на Георги Игнатов в Борисовата градина. Припомняме, че обвиняем за престъплението е Йоан Матев.

Узунов уточни, че има текст в Наказателния кодекс, според който носиш отговорност, ако укриваш информация за убийство. Разследваме и събираме доказателства дали приятели и учители на Йоан Матев са знаели, че той е търсен за убийството на Георги, потвърди Узунов пред Нова телевизия. Припомняме, че директорката на училището "Езиков свят" Василка Николова се закани да съди за клевета всеки, който твърди, че тя и колегите ѝ за пряко замесени в прикриване на престъплението т.е. не са казали, че момчето от разпространената след убийството снимка от МВР е Йоан Матев, макар да са знаели.

Относно скандалното напускане на главния секретар на МВР Георги Костов, Узунов отрече да му е казвал, че го уважава, но Огнян Герджиков искал оставката му. Узунов посочи, че Костов е сменял висши ръковдни служители в МВР, защото не са се харесвали "на този или онзи политик". Вътрешният министър отрече категорично да е оказвал неправомерен натиск на Костов. Припомняме, че Костов подаде сигнал, но прокуратурата не намери основание за дело и прекрати преписката.

Няма нито един уволнен полицейски служител по времето на служебното правителство, подчерта Узунов. Срещу директора на МВР в Перник има проверка, но той е само временно отстранен, уточни вътрешният министър.

Узунов коментира и вчерашната реакция на Турция, че е дискриминация да има само максимум 35 изборни секции. Служебният кабинет има позиция - привикването на турския посланик Сюлейман Гьокче, уточни той и добави, че "вероятно" днес може да има и друга реакция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес