Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС забави отстраняването на съдията от Търговище, хванат с подкуп

03 август 2023, 10:37 часа • 2104 прочитания

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да удължи процедурата по временно отстраняване от длъжност на съдия Мирослав Митев от Търговище, който беше хванат с 5 хиляди лева подкуп.

ОЩЕ: Съдът остави в ареста съдията от Търговище, хванат с 5 хил. лева подкуп

На извънредно заседание колегията разгледа искането за отстраняване, внесено от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Срокът Митев да бъде освободен, е до приключване на воденото срещу него наказателно производство.

С 8 гласа “за” магистратите решиха, че първо трябва да се изпрати препис на искането на Сарафов до задържания съдия, както и останалите събрани материали, предаде БГНЕС. Те уточниха, че Митев може да бъде изслушан или да даде писмено становище.

Съдийската колегия обаче не взе решение за конкретна дата за изслушване на Митев. Членовете ѝ вместо това решиха да изчакат първо да му бъде връчена преписката и после да бъде определена дата.

ОЩЕ: Прокурорът, допуснал насилника Георги Николаев да излезе на свобода, подаде оставка

Защо съдията от Търговище е арестуван?

През юни тази година Митев получи обвинение за подкуп. Според прокуратурата магистратът е поискал и получил 5000 лева от подсъдимия за хулиганство Али Мустафов, за да намали присъдата му от една година на четири месеца.

Съдия Мирослав Митев е на свобода срещу парична гаранция в размер на 3000 лв.

ОЩЕ: Варненският прокурор, разследван за подкупи: Това са спестявания, обвинен съм заради боеприпаси

*На заглавната снимка: Галина Захарова, председател на Върховния касационен съд

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес