Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Всичко са изфабрикувани глупости": Първи коментар на обвинен от Европрокуратурата за измамите за милиони във Варна

11 октомври 2024, 16:05 часа • 718 прочитания

"Нямам обвинение, чакам официално да ми потвърдят. Не знам кой го е изкарал това съобщение въобще и защо сега го изкарват. Няма обвинителен акт на този етап, няма нищо".

Това заяви пред NOVA бившият областен управител на Варна Стоян Пасев по повод разследване на Европейската прокуратура в София.

По-рано днес оттам съобщиха, че са обвинили четирима заподозрени, включително бившият кмет Иван Портних, в измама, свързана с реконструкция на рибарското пристанище "Карантината". Разследването, свързано с въпросното място, сочи, че то реално никога не е съществувало. Земята първоначално е регистрирана като "скали и пясък", а четиримата заподозрени са сглобили няколко понтона и я пререгистрирали като рибарско пристанище. Проектът е на стойност 3,4 млн. евро. 2,8 млн. от тях е трябвало да бъдат изплатени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а останалите от 675 475 евро – от националния бюджет.

Още: Измами за милиони: Европрокуратурата обвини Иван Портних за несъществуващо пристанище във Варна (СНИМКИ)

Иван Портних. Снимка: БГНЕС

По-късно от партия "Да, България" съобщиха, че разследването е по техен сигнал и по-конкретно на депутата Стела Николова.

"Да, има прокурорска преписка за такъв обект, никой не спори за това. Но ние нямаме повдигнато обвинение. Не сме се запознали с материалите по делото, възражения, бележки, искания. Съвсем на друга фаза е производството. Уведомен съм за преписката, но няма обвинение. Нито има обвинителни актове", каза още Пасев.

Още: Кьовеши постигна рядка присъда в България, но не по големите разследвания

Той подчерта, че ако изобщо има такъв казус, то защо следвало той да се коментира през медиите: "Аз нямам призовка. Възможно е да има и да не сме уведомени, но не е това начинът да се обвиняват хората - през медиите" каза Пасев.

Той категорично отрича да има фалшиви документи или злоупотреба с европейски средства. "Отричам. Това цялото е политическа поръчка. След като се води досъдебното производство от няколко години, защо сега го вадят? То не е мръднало и със стъпка от миналата година. Не съм ги приложил даже по делото нещата. Има дела водени от Областната администрация през 2007-2008 г. за рибарско пристанище "Карантината" - дела, материално-правен спор. Това всичко са изфабрикувани глупости", заяви Пасев.

Иван Портних не беше открит за коментар.

Вътрешният министър Атанас Илков също коментира темата по време на пресконференция. "В Националната полиция имаше едно или две досъдебни производства, по които беше възложено разследването. Доколкото си спомням имаше обвиняеми лица, но не мога да визирам конкретни факти и обстоятелства, защото нямам разрешение от наблюдаващия прокурор", заяви Илков.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес