Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Волен Сидеров е задържан за 24 часа (СНИМКИ)

15 април 2020, 15:08 часа • 6349 прочитания

Волен Сидеров е задържан за 24 часа в СДВР, където той сам се яви, предаде репортер на БГНЕС.

Малко по-рано днес Софийска градска прокуратура го обяви за общодържавно издирване:"Лицето, след редовно призоваване, в качеството му на обвиняем, не се е явило пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане". Оттам допълват, че обвиняемият не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15.04.2020 г. за общодържавно издирване.

Около 12 часа обаче лидерът на Атака пристигна в СДВР, с думите, че не се укрива. Там той беше арестуван по Закона за МВР за 24 часа. От СДВР той ще бъде отведен в 3-то РПУ.

След това ще стане ясно дали прокуратурата ще го освободи с първоначално определената гаранция от 50 000 лева или ще поиска друга ограничителна мярка, пише БНР.

Припомняме, че в неделя той отправи призив за нарушаване на противоепидемичните мерки на Великден. Същите призиви бяха изпратени до медиите като прессъобщение със заглавие: "Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!".

Прокуратурата се захваща със Сидеров заради призивите му за Великден

Вчера общинският съветник бе призован да се яви в сградата на СДВР-МВР в качеството му на обвиняем по досъдебно производство, образувано в Софийската районна прокуратура за предявяване на постановление за привличане на обвиняем и взимане на мярка за неотклонение парична гаранция". На входа на СДВР-МВР, той е отказал да представи документ за самоличност и демонстративно е напуснал района.

Сидеров е с обвинения за две престъпления и парична гаранция от 50 000 лв.: Едното обвинение е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение. Спрямо Сидеров е предявено и обвинение за това, че на 13.04.2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

По обвинението зa пoдбyждaнe ĸъм нарушаване на мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 се предвижда затвор до 5 години.

С година повече е наказанието за заплаха срещу полицай и прокурор.

Още по случая "Волен Сидеров"

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес