Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вече има 11 сигнала за купуване на гласове за местните избори

26 септември 2023, 13:35 часа • 1072 прочитания

11 сигнали за купуване на гласове за местните избори са постъпили в Министерството на вътрешните работи (МВР). Това съобщи министър Калин Стоянов. Той обясни, че по два от тях има образувани досъдебни производства, а другите девет са на етап прокурорски проверки и оперативни сигнали.

ОЩЕ: Хванатият за купуване на гласове общинар в Несебър бил шеф на дирекция

"Изборите са процес, който активизира контингент, ангажиран с всякакъв вид престъпна дейност", добави той. Във връзка с изказването му, че очаква атаки към МВР във връзка с предстоящите местни избори, Калин Стоянов посочи, че те ще бъдат "от хора, които нямат интерес да има редовно правителство". На въпрос дали визира президента, той отговори - "не точно от него". "Атаките срещу МВР започнаха още в момента, в който имаме сформирано редовно правителство", каза още Стоянов.

Във връзка с акцията от преди дни в Бургас, насочена срещу купуването на гласове, министър Стоянов обясни, че става въпрос за високопоставен служител на община Несебър. Откритите големи парични суми, имаме информация, че са били подготвени да се раздадат на „дилърите“ на по-високо ниво, които съответно да спуснат по „мрежата“ и да стигнат до съответните избиратели, обясни министърът. Той добави, че е рано да се каже за подкрепа на кой кандидат са били подготвени сумите, както и дали парите са били придобити по престъпен път.

„Нивото на човека, който сме задържали, е доста високо, рядко се е случвало това назад във времето“, каза още той.

ОЩЕ: Вътрешният министър посочи рисковите области за купуване на гласове

По отношение на разработеното от МВР специализирано приложение географска информационна система във връзка с предстоящия местен вот, Стоянов обясни, че представлява карта, на която ще се наслагва информацията от предишни избори и тази, която се получава в момента. Ще съдържа данни за това къде, какви сигнали е имало, кои са били преписки и досъдебни производства и как са приключили.

„Тук ще бъде контролът как се изработват съответните сигнали“, каза министърът.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес