Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваклин е потърсил съдействие от ДАНС, но междувременно е търсил посредник за среща с Иванчева

13 декември 2018, 09:00 часа • 3936 прочитания

"Бях подложен на рекет да платя, за да може проектите ми да вървят гладко." Това заяви бизнесменът Александър Ваклин, който е основен свидетел по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

"Не мога да кажа дали СРС-та са автентични, но мога да кажа, че те отговарят на това, което посредникът ми е пресъздал за техните разговори. Аз го потърсих с цел да осъществя контакт. От месеци се опитвах да осъществя среща с Иванчева, за да разбера каква е причината моя преписка да се бави с месеци. Имах четири уговорени срещи, видях се с нея веднъж след уговорка с посредника, част от нея е изнесена", разказа още Ваклин. 

По думите му Десислава Иванчева много добре е знаела с кого се среща, поясни още бизнесменът в коментар на тезата на защитата, че ако кметицата е знаела за него, е нямало да го пита как се казва. Според Ваклин въпросът на Иванчева за името му било признак на лошо възпитание, а не защото е забравила. 

"Лошо възпитание на един самозабравил се човек. Ако срещата бъде излъчена в едно ТВ предаване ще се учудите на моите здрави нерви. Беше с цел да ме постави в неудобно положение. Носих нещо подобно на вашия микрофон. Бях инструктиран... аз нося, не натискам копчето", обясни още Ваклин на водещия на bTV.

"Беше ми казано, че тя няма да говори директно за пари, директно пари не са поискани и това беше изрична уговорка. Трябваше с него (бел. ред. - Петко Дюлгеров) да отидем в общината. Разговорът протече като с един самозабравил се велможа, който се опитва да унижи човека, седящ срещу него."

На въпрос кога се е свързал с Петко Дюлгеров, Ваклин обясни: "Първо отивам в ДАНС, междувременно търся контакт с Дюлгеров, защото се надявах, че нещата са просто въпрос на една некомпетентност в администрацията, надявах се, че са плод на лоша организация. Случайно го открих, препоръчаха ми го като човек, който познава района, като бивш кмет", каза Александър Ваклин.

Той отрече да е искал да заобикаля закона. По думите му "в ситуация, в която за първи път някой е хванат с такъв подкуп, същите тези хора, които преди две години искаха да въведат румънския модел, станаха най-големите защитници на примера на порочните практики."

Ваклин уточни, че Петко Дюлгеров е поискал 15-20% хонорар от сумата за подкупа, който е бил редуциран до сумата от 500 хил. евро - на три вноски от 75 хил. евро. Ваклин не обясни как 75 хил. умножено по 3 прави 500 хил. Той обясни, че трябвало да има три плащания по 75 хиляди евро за първата вноска по проекта, която била половината от парите - но половината на 500 хил. е 250 хил., а не 3 по 75 хил. Първо трябваше да имам разрешение за строеж, а след това разрешение за ползване, уточни той. След което е уговорено Ваклин да отиде в общината заедно с Дюлгеров да даде вноската. Първоначално Дюлгеров е бил с него, но тъй като се е наложило да чака, Дюлгеров си е тръгнал и бизнесменът е останал с човек от администрацията.

Александър Ваклин уточни, че парите му остават блокирани и се оплака, че бизнесът му е пострадал след случая. Той не видя нищо странно във факта, че сега вече е получил разрешение за строителство: "Това не е нещо необичайно и вие би трябвало в рамките на 6 месеца да изкарате разрешително."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес