Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Условна присъда за младежа, който нападна незрящи туристи в Несебър

29 март 2019, 20:04 часа • 1999 прочитания

Условна присъда от 3 години лишаване от свобода получи Тодор Николов, който през 2017 година упражни насилие над незрящи словашки граждани в Несебър. Той се изправи пред съда с обвинения за „лека телесна повреда по хулигански причини“ и „пътно хулиганство“.

За първи път в съдебната зала се чуха извиненията на Тодор за извършеното.

По време на заседанието стана ясно, че въпреки че е карал бавно автомобила на дядо си, Тодор не е имал намерение да спре пред групата незрящи граждани. Той дори е дал звуков сигнал, за да се дръпнат от платното, предаде БНР.

Въпреки това, с предната част на колата си е ударил една от пресичащите. След почукване на стъклото и отправяна му забележка от страна на една от жените, той слиза от автомобила и ѝ удря шамар.

В същия момент автомобилът му, който е бил с работещ двигател, е продължил на собствен ход към тротоара и се е ударил в дърво. Именно нанесените щети по по возилото са причината да не се стигне до по-сериозна саморазправа, според прокурора по делото.

Според защитата, Тодор Николов не е блъснал словашките граждани, а е имало само леко съприкосновение и бутване. Те настояха да отпадне и обвинението за нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Според адвоката на словашките граждани Иво Баев след като видеозаписите от действията на Тодор са били разпространени, е имало широк негативен отзвук към страната ни.

"Има обществена значимост. Едно престъпление се наказва не заради това какво мисли обществото, а заради конкретните детайли на извършеното. Но не може да се загърби и обществения отзвук, който е много тежък. Тежка щета за България, защото никой не казва Тодор или Иван извърши това. Там става дума за България."

Районният съд в Несебър го призна за виновен по всички обвинения и наложи 3 годишна условна присъда. По време на изпитателния срок Тодор Николов трябва да се подложи на пробация в рамките на 6 месеца, както и да заплати парични обезщетения за над 8 000 лв.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес