Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима са в ареста за източване на банкови сметки

26 август 2024, 17:15 часа • 2783 прочитания

Магистратите от Окръжен съд - Пловдив оставиха в ареста тримата участници в схема за източване на чужди банкови сметки. Това стана известно по време на съдебно заседание, в рамките на което при закрити врати беше разгледана мярката за неотклонение на тримата арестувани.

Преди началото на заседанието наблюдаващият прокурор разясни схемата, по която са действали тримата замесени. “Изработвали са устройства, с които се свалят данните от чуждите платежни инструменти. Още: Затвор за жена, източвала чужда банкова карта

След това се преработват на други т. нар. бели пластики и в т. нар. топли страни, в които има по-малка защита на банкоматите, се теглят пари. Действията по източване на данните и получаването на парите са се извършвали в чужбина, тук само се изработват. Схемата е действала няколко месеца”, каза наблюдаващият окръжен прокурор Костадин Паскалев.

По-рано МВР съобщи за задържането на тримата, като обясни че те са прибрани за източване на чужбина банкови сметки. Участниците в схемата - 32-годишна жена и двама криминално проявени и осъждани мъже на 41 и 59 години, са арестувани при спецакция на служители от отдел "Икономическа полиция" при ОДМВР-Пловдив.

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на трима мъже, изтеглили кредити в размер на 19 000 лв. от името на друг човек. Я. С. на 24 години, П. Т. на 29 години, и Д. К. на 28 години, са привлечени като обвиняеми за това, че в периода от август 2022 г. до юни 2023 г. Още: Предупреждение: Измамници точат банкови карти през Booking.com

До ареста на тримата се е стигнало след придобита оперативна информация, че участват в схема за изготвяне и укриване на предмети, предназначени за нерегламентиран достъп до данни на чужди платежни документи в страната и чужбина. При претърсвания на три частни адреса и лек автомобил са открити и иззети множество веществени доказателства, сред които и елементи за направата на т. нар "скимери" - части от АТМ устройства, платки, четци, микрокамери, пластики и др.

В рамките на образуваното досъдебно производство тримата са привлечени като обвиняеми. С постановление на наблюдаващия окръжен прокурор те са приведени в ареста за срок до 72 часа.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес