Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тодор Коджейков: Бомбата не е направена само да сплаши

02 май 2023, 14:35 часа • 3910 прочитания

"Случаят е факт. Има бомба, терористичен акт. Разследващите органи ще кажат какво е станало. Докато не излязат експертизата и нужните изследвания на процесите, не може да се каже дали е инсценировка, или е терористичен акт". Това каза по БНР Тодор Коджейков, бивш шеф на НСО по повод взрива пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

И посочи като добра практика смяна на маршрутите на придвижване на охраняваните хора.

"Може би ненавременното задействане на устройството, може би променлива скорост на колата са предотвратили фатален край. Това са обстоятелства, на които трябва да се направи експертиза. Щом всички са напуснали мястото живи и здрави, за мен работата е свършена перфектно. Ежедневно сме подложени на подобни ситуации. Ние сме длъжни да направим всичко необходимо, за да намалим до минимум заплахата за живота на лицата, които охраняваме". Винаги има заподозрени, когато нещо се случиу каза той и изрази увереност, че разследващите и компетентните органи ще си свършат работата.

ОЩЕ: Демерджиев: Има заподозрени за опита за атентат срещу Иван Гешев

"Всички компетентни органи са задействани, затова предполагам, че ще има положителен ефект... Тази бомба не е направена само да сплаши. Защо е задействана ръчно? Дали е имало наблюдение? Не мога да кажа, не съм бил свидетел. Практиката е такава - за да активираш бомба, трябва да имаш визуален контакт".

Според него кръгът от хора, които могат да направят нещо подобно, е много широк.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес