Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът пусна под домашен арест кмета на Минерални бани (ВИДЕО)

03 октомври 2024, 17:22 часа • 990 прочитания

Окръжният съд в Хасково постанови домашен арест за кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, неговия син Али Али и служителя на общината Байрям Иляз. Тримата бяха задържани на 20 септември от Антикорупционната комисия по обвинения в участие в организирана престъпна група, свързана със злоупотреба с евросредства.

Решението на съда предизвика силни емоции сред присъстващите пред сградата. Преди началото на делото, протестиращи скандираха „Мафия“, но след произнасянето на решението последваха възгласи „Победа“. Около 300 души се бяха събрали пред Съдебната палата, сред които и политически фигури като депутатът Рамадан Аталай, водач на листите на Асоциацията за права и свободи (АСП) в Русе и Пловдив, както и бившият евродепутат Николай Бареков, който води листата на АСП във Враца. Още: След ареста на Ибрямов: ДПС-Доган се закани, че ще поиска отмяна на изборите (ВИДЕО)

Протестиращите изразиха недоволството си, като заляха стълбището на Съдебната палата с червена боя и издигнаха плакати с надписи „Не съдии, а слуги“ и „Не съдии, а убийци“. Те смятат, че задържаните са жертва на политически натиск и че съдебният процес, който съвпада с изборите, представлява форма на репресия, която е в полза на формацията „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски

Протестът беше охраняван от екипи на полицията и жандармерията. Униформените конфискуваха яйца, които недоволните се опитваха да хвърлят по Съдебната палата. Част от протестиращите успяха да влязат в съдебната зала, докато други блокираха улици в центъра на Хасково.

След това протестът се пренесе пред сградата на областната управа, където демонстрантите поискаха оставката на областния управител Мехмед Атаман, който е свързан с лагера на Пеевски, според видеа, качени във Facebook групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“. Още: Съпругата на Джейхан Ибрямов: Той е жертва на инсценировка

Протестиращите също така обявиха, че са потърсили помощ от президента Румен Радев, служебното правителство на Димитър Главчев и правоохранителните органи, но все още не са получили отговор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес