Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът отново отказа да смекчи мярката на Десислава Иванчева

16 ноември 2020, 18:05 часа • 2261 прочитания

Апелативният специализиран наказателен съд за пореден път остави без уважение поисканото от Десислава Иванчева, която е под домашен арест, изменение на мярката й в по-лека. 

Това е третото разглеждане от съда на искане за смекчаване на наложената мярка на Иванчева. Припомняме, след обжалване на пръвоинстанционната присъда от 20 години лишаване от свобода, Апелативният спецсъд намали присъдата й на 8 години, а Иванчева предприе обжалване на трета инстанция.

"Аз не съм осъдена, а излежавам от две години присъда", посочи пред съдебния състав Иванчева, пояснявайки искането си за по-лека мярка и уточни, че досега е изтърпяла 8 месеца арест, още 1 месец затвор и 2 години домашен арест. "Аз съм държана прекомерно", категорична е бившата кметица на столичния район "Младост" и упрекна съда, че "се възползва с власт", за което й бе направена забележка.

В хода на делото, защитата на Иванчева настоя съдът да преосмисли наложената й мярка домашен арест, продължаващ близо 3 години и определи срока за неоправдано дълъг. Рисковете от престъпление трябва да са реални, подчерта адвокатът на Иванчева и изтъкна, че подзащитната му е имала идеално процесуално поведение, никога не е била причина за отлагане на делото и при наложената й тежка присъда от 20 години затвор се е явявала на заседанията и не е правила опити да се укрие.

Самата Десислава Иванчева потвърди казаното от защитата и заяви, че в съзнанието й никога не е имало умисъл да се укрие.

Като допълнителни причини да поиска по-лека мярка Иванчева посочи, че е развила страх от излизане навън, с който трябва да се пребори, разказа за влошеното здравословно състояние на майка си, за която иска да се грижи и приложи медицинска документация за налагащи й се изследвания и прегледи във връзка с ин витро процедура. Тя разказа, че не винаги получава навреме разрешения от съда за медицински прегледи и изследвания. "Пречи ми се да се възползвам от правото си на свободно лечение и свободно придвижване", посочи тя.

Представителят на държавното обвинение заяви, че не се възпрепятстват исканията й за медицински манипулации и в 90% от случаите й се издават разрешения. Той е категоричен, че мярката домашен арест е единствената адекватна мярка и настоя съдът да не уважи подадената молба за по-лека мярка.

Според съда наложената й мярка е съобразена с всички обстоятелства и здравословното състояние на Иванчева, а продължителният срок на домашния й арест е свързан с правната сложност на делото. В крайна сметка съдът определи, че исканото изменение на мярката в по-лека е неоснователно. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.

Автор: Ива Иванова

 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес