Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдят задочно укрилият се след катастрофа турчин, ако не го намерят до два месеца

08 август 2016, 18:40 часа • 669 прочитания

Съдът ще води задочно производство срещу Фарук Бекташ - обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души след катастрофа, ако до два месеца той не бъде открит. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНР.

Разследващите очакват, че за този период делото ще бъде внесено в съда. Към този момент не е известно къде се намира турският гражданин, който се издирва заради смъртта на Бойко и Таня Бойкови, тъй като според разследващите е заспал зад волана след продължително шофиране от Германия.

Той бе обявен за общодържавно издирване миналата седмица, след като наруши мярката "домашен арест", наложена му от окръжния съд.

След като предостави на съдията от Софийския окръжен съд Недялка Николова договор за наем на жилище в София, Бекташ беше пуснат от ареста въпреки възраженията на прокуратурата и на защитата на близките на пострадалите. Това доведе до протести на мотористи пред турското посолство и Съдебната палата. Според съдията, чиято оставка мотористите поискаха, Бекташ е искал да сътрудничи на разследването и затова го освобождава под домашен арест.

Миналия четвъртък Софийският апелативен съд промени мярката му в "задържане под стража", като го обяви за общодържавно издирване.

Издирването му извън България ще се осъществява по две линии – европейската заповед за арест е заради местоработата му в Германия, а искането за екстрадиция - от Турция, чийто гражданин е Бекташ.

Арнаудова коментира, че не може да се съгласи, че Софийският окръжен съд е трябвало да наложи мярка за неотклонение "домашен арест" на Бекташ и посочи, че тя се контролира трудно от органите на МВР. Въпреки че Апелативният съд е постановил постоянното му задържане, мъжът вече е успял да се укрие от властите.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес