Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдят у нас трима сирийски бежанци, принадлежащи към "Ислямска държава"

15 февруари 2016, 15:01 часа • 2809 прочитания

Трима сирийски граждани са задържани на преди дни в опит да преминат нелегално на турска територия недалеч от ГКПП “Капитан Андреево”.

На чужденците е повдигнато обвинение за опит да се присъединят към "Ислямска държава" (ИДИЛ), съобщават от МВР. Те са искали от Турция да преминат в Сирия и да се присъединят към терористичната групировка, уточняват от прокуратурата. Събрани са доказателства, че тримата имат принадлежност към ИДИЛ. Те са задържани на 9 февруари при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ и специализирана прокуратура.

Днес се очаква Специализираният наказателен съд да определи постоянната им мярка. Държавното обвинение настоява за оставане в ареста.

Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Ясим и Алмоаммад Абдулахмид са влезли през границата на България от Гърция. Сирийските граждани са с предоставен от Германия статут на бежанци.

Тримата сирийци са тръгнали от Германия. На неустановена по делото дата в началото на 2016 г. те пристигнали в Гърция, откъдето опитали да преминат на турска територия, но не били допуснати.

На 6 февруари 2016 г. тримата преминали гръцко-българската граница, пристигнали в София и се настанили в хотел. Ден по-късно те отпътували за Свиленград, където около 3,30 ч. на 9 февруари 2016 г. направили опит да преминат нелегално на турска територия в района на 315-а гранична пирамида, недалеч от ГКПП „Капитан Андреево“. На това място те били задържани от българските гранични власти, обясняват от прокуратурата.

Районната прокуратура в Свиленград повдигнала на тримата обвинения за опит за нелегално преминаване на държавната граница и им наложила задържане до 72 часа. На 12 февруари 2016 г. Районният съд в Свиленград е осъдил тримата сирийски граждани на по 6 месеца лишаване от свобода условно и 200 лв. глоба, съобщават от прокуратурата.

От държавното обвинение уточняват, че са събрани са множество доказателства за принадлежността на тримата сирийски граждани към "Ислямска държава" и за намерението им да се присъединят към групировката.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на тримата е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

Очаква се определението на Специализирания наказателен съд за налагане на „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес