Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдят мъж, измамил студентка по медицина

13 април 2023, 15:25 часа • 2280 прочитания

Обвинителен акт спрямо 61-годишен мъж с инициали С.Е. внесе Районната прокуратура в Пловдив. Той измамил 25-годишна шведска студентка от иракски произход със сумата от 9500 евро, или 18 580 лева.

С.Е. е предаден на съд и за това, че на 7-ми септември 2021 г. в Пловдив съзнателно се е ползвал от неистински частен документ – заявление, на което е придаден вид, че е подписан от друго лице.

Той обещавал на пострадалата да чуждестранната студентка да съдейства за прехвърляне на брат ѝ от Плевенския медицински университет в Медицинския университет на Пловдив, където учела тя.

Жената открила С.Е. чрез посредник в група в мобилно приложение. За извършване на услугата на няколко пъти му превела общо 9500 евро. Възрастният мъж настоявал парите да му бъдат предоставени в брой, но тя ги превела по банкова сметка на негов близък.

След това С.Е. престанал да вдига мобилния си телефон и не предприел никакви действия по прехвърлянето на брат ѝ в Пловдивския медицински университет. Той загубил студентски права.

За да бъде убедителен, С.Е. се срещнал с пострадалата и показал заявление за записване и неистинска студентска книжка на името на нейния брат, като поискал пари за семестриални такси. Жената отказала да ги даде, но той я убедил, че ако не го направи, „някой друг ще заеме мястото на брат ѝ“.

Въпреки искането ѝ да преведе парите в сметка на университета, С.Е. настоявал това да стане в негова банкова сметка, а той щял да ги прехвърли, което не  се е случило.

Спрямо С.Е. е с взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева. Той е възстановил 17 640 лева на пострадалата. Предстои Районният съд  в Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Още от Пловдив: 

Ученици от Пловдив подредиха изложба за Апелативната прокуратура

Националният Демо Център на АгроХъб.БГ отваря врати в Пловдив

Ара Маликян свири на Античния театър през септември

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес