Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдилищата в Сърбия не спират да си прехвърлят топката за Цветан Василев

26 юли 2017, 19:00 часа • 12218 прочитания

Висшият съд в Белград обяви, че няма компетентност да реши дали банкерът Цветан Василев да бъде екстрадиран в България, предаде Агенция "Танюг".

Решението на Висшия съд е взето още на 10 юли и може да се обжалва пред Апелативния съд в Белград. Шокиращо, според "Вечерние новости", срокът за обжалване е 3 дни от приемането на решението! А след като бъде потвърдена валидността на решението на Висшия съд пред Апелативния, делото отива в Специалния съд в Белград.

Всъщност Апелативният съд в Белград вече два пъти отменя решение за одобряване на екстрадицията на Василев и задължи Висшия съд да повтори проверката за установяване на предпоставките за предаването му на българските власти. Банкерът очаква на свобода решението на искането за екстрадиране от българските власти, но му е отнет паспортът и му е забранено да напуска адреса, на който е регистриран и живее в Сърбия, като трябва периодично да се явява пред полицията. Цветан Василев подаде и молба за убежище в Сърбия, но още няма яснота дали по молбата е взето някакво решение. Преди седмица обаче държавното ни обвинение каза на пресконференция заради внасянето на обвинителния акт на КТБ, че няма представа какъв е адресът в Сърбия, на който е регистриран и живее Василев.

При посещението си в Сърбия, което приключи вчера (25 юли), външният ни министър Екатерина Захариева съобщи, че не е разговаряла с колегата си Ивица Дачич за екстрадирането на Цветан Василев и изрази надеждата, че "съдилищата в Сърбия ще дадат възможност на българското правосъдие" да приключи този случай.

Припомняме, че по процедурата за екстрадиция решаваща дума има сръбския правосъден министър. Той може да я блокира, дори при решение на съда, каквото сега няма. Миналата седмица прокуратурата обяви на нарочната пресконференция заради внасянето на обвинителния акт на КТБ, че Сърбия по никакъв начин не отговаря на запитванията на държавното обвинение и исканията за екстрадиция.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес