Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свидетел срещу Джейхан Ибрямов твърди, че Доган се канел да убие Пеевски

10 октомври 2024, 11:30 часа • 14195 прочитания

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган планира да убие Делян Пеевски. Това твърди основният свидетел по делото срещу Джейхан ИбрямовМирослав Тодоров, в показанията си пред прокуратурата, съобщава Mediapool, цитирайки свои източници.

Макар това твърдение да няма връзка с предмета на разследването, което е за подкуп, то е използвано като аргумент за задържането на Ибрямов. Ибрямов в момента е в ареста с постоянна мярка за неотклонение, като Апелативният съд в София предстои да се произнесе окончателно. Обвинението срещу него е, че е поискал и приел подкуп от Тодоров в замяна на обещание да повлияе на длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки, но кои точно търгове са били предмет на договарянето, не е ясно. Още: Гюнер Тахир: Пеевски е чуждо тяло в ДПС, и то не заради етническия му произход (ВИДЕО)

"Ще убият момчето"

Първото заседание по мярката за неотклонение на Ибрямов се проведе при закрити врата, без ясна причина за това, припомня Mediapool. Прокурорът, който води делото, е избрал да представи три цитата от свидетелските показания на Тодоров. Един от тях гласи:

"Искам да посоча че по време на същата среща Ибрямов ми спомена, че Ахмед Доган му е казал, че нямало да е все така и че по-натам ще убият момчето като имаше предвид Делян Пеевски. Каза, че са говорили вероятно да го застрелят като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерят парите за това". 

Прокурорът сам отбелязва, че този цитат няма общо с обвинението, но добавя, че го представя, защото е "доста смущаващ".

Все още не е ясно дали прокуратурата ще се ограничи само с цитиране на показанията или ще започне разследване по тях. Припомняме, че това не е първият път, в който се разпространява информация за предполагаемо убийство на санкционирания по "Магнитски" депутат. През 2014 година бяха задържани трима мъже - Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, като тогава прокуратурата съобщи, че те са подготвяли атентат срещу Пеевски. Още: "Няма добро и лошо ДПС": Диана Дамянова анализира извинението на Доган за Пеевски (ВИДЕО)

Тогава обвинението твърдеше, че те са се свързали с охранители на депутата и им предложили пари, за да им дадат информация за движението му. Те обаче издали плана и последваха арестите, но стана ясно, че доказателства за планирано убийство няма. След като съдът ги освободи, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заяви: "Няма убити, няма убийство, няма убийци."

По-късно прокуратурата беше осъдена да плати обезщетение от 2500 лева на Георги Христов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес