Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свалят за разпит на брега част от екипажа на "Вера Су"

04 октомври 2021, 12:22 часа • 1945 прочитания

От Окръжната прокуратура в Добрич предвиждат разпит на поне трима души от екипажа на заседналия край Яйлата кораб "Вера Су" – тези, които са били на вахта по време на произшествието, капитана или помощник-капитана. Това заяви пред БНР окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Морска администрация вече разполага с корабната документация и тя ще бъде приложена към досъдебното производство, допълни прокурор Бухчев.

Екипажът на товарения кораб продължава да е на борда, но днес се очаква той да бъде свален на сушата и разпитан от следовател от Окръжната прокуратура в Добрич.

Петнайсти ден турският кораб, плаващ под панамски флаг, е заседнал край Камен бряг. Втори ден продължава акцията по източването на част от горивото на плавателния съд. И към този момент желание за евакуация на екипажа от страна на капитана не е било заявено.

Извършва се и водолазен оглед, който да провери дали пробойната на кораба може да бъде запълнена.

Три баржи са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност. Тази сутрин рано те са тръгнали от Италия, като се очаква през нощта или утре да пристигнат в България.

Тяхната задача ще бъде да извършат претоварването на част от товара на кораба, като това ще бъде направено по два начина, тъй като азотният тор, с който е натоварен плавателният съд, е както в насипно, така и вече във втечнено състояние.

Извършва се и непрестанно наблюдение на водата, като екипи на Басейновата дирекция и РИОСВ вземат проби в радиус от една миля около заседналия плавателен съд.

Очаква се днес катер на Гранична полиция да успее да се приближи до кораба, за да бъдат свалени и разпитани членове на екипажа. Вчера това не беше осъществено заради лошите условия.

Днес вятърът е по-слаб, със сила от около 6 м/сек. и пориви от 9 метра в секунда.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес