Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Суджукгейт: 2 години условно за бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов

21 юли 2020, 15:20 часа • 3792 прочитания

2 години условно с 4 години изпитателен срок. Такава е присъдата от Специализирания наказателен съд за бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, около когото избухна скандалът „Суджукгейт”, предаде репортер на БГНЕС.

Той е виновен за това, че от февруари 2011-а до ноември 2011 година е принудил бизнесмена от Добрич Антон Проданов да му достави 1 тон суров суджук за 8070 лева, като използвал репликите: "Гледай суджука да е пак така хубав като предишния", "Ако не ми доставиш суджука, ще ти съсипя живота, когато реша" и други подобни закани.

Специализираният съд обаче го оправда, че е изнудвал бизнесмена за 30 кг телешка пастърма и 30 кг филе Елена, предава 24 часа

Процесът по делото "Суджукгейт" тръгна в края на месец февруари 2019 година. Според обвинението между 2011 и 2013 година Живко Мартинов четири пъти изнудвал Антон Проданов за общо 4 тона суджук. Колбасите били предназначени уж за премиера.

Съдът посочи днес в присъдата си, че има много противоречиви факти и се позовава на показанията на други трима свидетели.

Така също съдът изтъкна, че има много смекчаващи вината обстоятелства, като например, че преди 10 години Живко Мартинов е имал безупречно поведение - затова му беше и променена мярката за неотклонение от 20 000 лева гаранция в подписка.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана от прокуратурата.

Живко Мартинов пък определи случващото се като фарс.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес