Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици шофьори ще връщат книжки заради измами

11 януари 2016, 07:14 часа • 5148 прочитания

Близо 300 шофьори, получили книжки през миналата година, ще останат без тях, след като автомобилни инспектори установиха, че са ги взели с измами при изпитите.

От 1 октомври теоретичният изпит за свидетелство за управление се провежда само на таблети. При прегледа на записите в края на 2015 г. са разкрити 111 случая, в които кандидатите са преписвали. На други 185 шофьори ще им бъдат отнети правата за управление на автомобил, защото са представили фалшиви дипломи в пакета документи за кандидатстване. Това съобщи за "Сега" Цветелин Цветанов, шеф на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ).

Информацията ще бъде подадена от ДАИ към КАТ и свидетелствата на общо 296 души ще бъдат отнети. Според проверяващите през 2015 година е имало бум на измамите в сравнение с предишни години. Сред основните хитрини бяха подменени листовки с помощта на инструктори, както и белязани тестове. Например на кандидата се дават листа с предварително отбелязани отговори, а той само ги омастилява в квадратчетата. За да се прекрати практиката да се явява друг човек, в началото на изпита той се снима чрез таблета.

Сега ДАИ предвижда да въведе идентификационни карти за кандидатите за шофьорски книжки и за преподавателите. Когато двамата влязат в автошколата за часове по теория, те ще се регистрират с картите си. По същия начин картата ще се поставя в специално устройство в колата за часа по кормуване, за да е сигурно, че обучението наистина е проведено.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес