Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясно колко души са следени със СРС през миналата година

03 юли 2020, 10:44 часа • 2263 прочитания

През 2019 г. са използвани СРС за 3310 лица, сочи докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през миналата година, който парламентът прие без дискусия.

Депутатите приеха общо два доклада за работата на службите по сигурността за 2019 година.Единият е на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, а другият е отчет на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

За 3569-те процедури са изготвени 6039 искания за СРС, по които съдиите са постановили 643 отказа.

В 259 случая специални разузнавателни средства са използвани за установяване на лица, за които е имало основание да се предполага, че подготвят или са извършили умишлено тежко престъпление.

Увеличени са исканията до мобилните оператори чрез съдебни разпореждания за достъп до данни.

През миналата година най-много СРС - 48,78 процента, от общия брой са били приложени във връзка с деяния, свързани с наркотични вещества.

213 са средствата ползвани за установяване на кражби, а 178 за подкупи.

Анализът от проверките на Националното бюро показва, че броят на лицата, спрямо които се използва СРС, се запазва приблизително еднакъв, е отбелязано в доклада.

В същото време са завишени критериите при издаване на разрешителни за използване на специалните средства.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес