Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясна причината за катастрофата с хеликоптер край Гърмен (СНИМКИ)

23 септември 2023, 14:59 часа • 9772 прочитания

Причината за катастрофата с хеликоптера е загубата на височина. На пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее.

Това заяви директорът на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“ Христо Христов след приключването на огледа в 14.30 часа в събота.

"Загубата на височина е следствие на почти нулевата видимост заради гъстата мъгла. Пилотът е направил опит да направи обратен завой или да набере височина, но се ударил в бор и машината е паднала", обясни Христов.

Още: Пилотът на изчезналия край Гърмен хеликоптер е загинал

По-рано днес той подчерта, че се работи по три основни версии за инцидента с падналия край Гърмен хеликоптер, при който загина пилотът на летателния апарат. Сред останалите вероятни причини бяха технически отказ на двигател или системите за управление, както и влошено здравословно състояние на пилота по време на излитането.

Припомняме, че частен хеликоптер изчезна вчера край село Гърмен, а малко след 19 ч. пилотът беше открит мъртъв. Машината е паднала в дере. Правят се опити да бъде извадено тялото на пилота, но теренът е труднодостъпен. Пилотът е бир опитен, с над 40 години стаж. 

Според Христов подобни машини нямат черни кутии, а разследването може да продължи до година. "По международните стандарти такова разследване продължава до една година. Може и да се удължи, като се прави временен доклад", добави той.

Снимки: БГНЕС

Още: Екип на ВВС търси изчезналия хеликоптер край Гърмен

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес