Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спецсъдът реши, Миню Стайков остава в ареста

05 ноември 2019, 15:04 часа • 3264 прочитания

Специализираният наказателен съд отново отхвърли искането на Миню Стайков да излезе от ареста. Според магистратите има опасност той да повлияе на хода на разследването, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.

Той и адвокатите му поискаха по-лека мярка за неотклонение, за да може да се лекува. Стана ясно, че Стайков страда от много заболявания - депресия, анемия, мозъчно и урологично заболяване. На съдебното заседание бизнесменът беше доведен отново в инвалидна количка, но специализирания съд отсъди, че Стайков има достатъчно възможности за лечение в затвора.

Алкохолният бос е заподозрян в злоупотреба с европейски земеделски фондове. Той беше задържан на 5 септември 2018г. Тогава му бяха повдихнати обвинения за ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Оттогава Миню Стайков е в ареста.

През май тази година му бе повдигнато обвинение и второ,  ново дело, в което бизнесменът е заедно с още 13 души. От тях 5-ма бяха служители в Държавен фонд "Земеделие". Обвинението беше за злоупотреба с европейски земеделски фондове по програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Разпоредителното заседание на съда по делото е насрочено за 25 ноември.

Преди дни Антикорупционната комисия запорира над 134 милиона лева на алкохолния бос Миню Стайков и 9 негови близки.

Делото доведе и до рокади в Държавен фонд "Земеделие". Директорът му Живко Живков напусна "по лични причини" няколко дни след като заместникът му Калоян Костадинов беше уличен в съучастие при източването на еврофондове. Кой е Калоян Костадинов можете да видите тук.

Как злоупотребите с евросредства за земеделие у нас влязоха в световните медии, можете да прочетете в тази статия.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес