Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спецпрокуратурата с нови разкрития по случая Узунов - Бобоков (СНИМКИ)

23 юни 2020, 10:09 часа • 3535 прочитания

Спецпрокуратурата пусна нова порция СМС-и между разследваният за търговия с влияние секретар по правните въпроси Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков, заподозрян по случая с аферата за италианския боклук.

От нея се вижда, че комуникацията между двамата по конкретно дело №11413/2018, образувано от Върховния административен съд (ВАС) в Бургас, е започнала веднага след образуването му и продължава 6 месеца. Това се разминава като информация с обясненията, които дават двамата разследвани до момента.

Какви са новите доказателства, обявени от прокуратурата?

Анализът на информацията от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П.Б., установи, че активната комуникация на същия с П.У., секретар по правните въпроси и антикорупция на президента, по хода на адм. дело №11413/2018, стартира непосредствено след неговото образуване във Върховния административен съд. Видно от разменена писмена кореспонденция чрез мобилно приложение на 27.09.2018 г. Това съобщават от спецпрокуратурата във връзка с досъдебното производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

Прокуратурата огласи още за връзките между Бобоков и Узунов

„Prezident-Pl. Uzunov” пише до П.Б.: „Чакам номерчето.“ Отговорът на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано (на 13.09.2018 г.) административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас. Самото заседание на ВАС по конкретното адм. дело е насрочено за 27.11.2018 г.

Видно от разпространената от Специализирана прокуратура в края на миналата седмица информация, на 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б. за съдебното решение, преди същото още да е подписано от членовете на съдебния състав. Самото решение става публично шест дни по-късно – на 02.01.2019 г.

Анализът на разменените съобщения между П.Б. и П.У. сочи, че двамата са обсъждали предмета на адм. дело №11413/2018 в продължение на шест месеца.

Експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установява, че с „Prezident-Pl. Uzunov” са разменени общо 61 файла, част от които съдържат и горецитираната информация за съдебни дела и решения по тях.

Във връзка с отправени от П.У. в телевизионно интервю твърдения, че отношенията му с П.Б. са имали единствено делови характер и се свеждали до проучване на представителите на бизнеса, част от официални делегации, мобилната комуникация, осъществявана между двамата, сочи за проведени множество лични срещи, уточняват още от спецпрокуратурата.

ВАС започва проверка след признанията на Пламен Бобоков

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес