Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следовател: Двамата, загинали в складовете, са били в епицентъра на взрива край Елин Пелин

31 юли 2024, 19:25 часа • 1192 прочитания

Все още няма водеща работна версия какво се е объркало във взривените складове за фойерверки край Елин Пелин, казаха за bTV от следствието. Вече е готова ДНК експертиза за две от четирите жертви. Причината за смъртта им е баротравма.

Според експертизата откритите силно овъглени тела са на Теодор Попов, който е син на собственика на складовете, както и на мъж на 60 години. По наша информация това е Стоян Маслев. При трагичния инцидент с взривове и пожар загинаха още 48-годишният доц. Петър Шишков и дъщеря му Кристина. Те бяха откарани в болница „Пирогов“, където по-късно починаха.

Още: Идентифицирани са жертвите на взривовете в Елин Пелин

Седем дни след трагедията все още не е възможно да се изследва епицентърът на взрива заради тлеещи огнища. Следователи и експерти по взривни устройства ще опитат да съберат всички налични веществени доказателства и да извлекат запис от видеокамерите, ако това е възможно, защото сървърите се намират в епицентъра.

„Това е основният въпрос на разследването – дали първо е имало пожар, или първо взрив. Започнахме да си изграждаме една картина на това какво най-вероятно се е случило, но последната дума ще имат експертите“, каза Мариян Маринов, следовател в отдел „Криминален“ и говорител на НСлС.

Още: Истината за взрива в Елин Пелин: Ще мине много време

ДНК експертизите на две от жертвите показват, че те са загинали вследствие на баротравма. „Те са били в епицентъра и в огнището на пожара. Баротравмата е точно това – че са били на мястото, където е имало силен взрив и впоследствие се получава обгаряне, но те са били в място, където е продължило горенето, за разлика от доцента и дъщеря му. Димът е бил много гъст, много токсичен“, допълни Мариян Маринов.

Пожарникари, сапьори и следователи ще направят възстановка на взривовете и пожара. „Там не е здравословно да се разхожда човек, но трябва някой да влезе. Веществените доказателства са частички, парченца от нещо и трябва да бъдат анализирани с физико-химическа експертиза и да се направи реконструиране на взрива“, каза още следователят.

Още: Охранител на взривените складове: Често идваха хора в извънработно време

Днес са разпитани четиримата охранители, работили в складовете преди инцидента. Сред тях е и мъжът, който във фаталната вечер е бил на смяна. Наш екип успя да открие близките му. Те казаха, че здравословно той е добре, но е в шок.

Вчера пред bTV неговият колега разказа, че в складовете работели повече хора. Така, ако взривът беше станал само 20 минути по-рано, жертвите можеше и да са много повече, допусна охранителят. „Всички предупреждаваме да не пушат. От външни фирми има такива, които влизат с камион или нещо да работят и им казвам: „никакво пушене, защото всичко ще отиде във въздуха“, каза Веселин Митев.

Още: Кметът на Елин Пелин: Складовете за пиротехника трябва да бъдат далеч от населени места

По информация на bTV в складовете нерядко ходели и помощници на доцент Петър Шишков. Сред тях е и момчето, което е успяло да се спаси, както и 60-годишният мъж, който загина. С него обикновено бил и синът му, но не и във фаталната вечер. „Въпреки изгарянията доц. Шишков вървя с нас около 100 метра. Единствено каза да закараме момичето“, обясни началникът на дежурната смяна

От националното следствие призоваха всички хора, подали сигнал на 112, очевидци на първите минути от взривовете, както и свидетели, които са снимали и разполагат с видеоклипове от 25 юли, да съдействат на разследващите и да разкажат за събитията директно в Националната следствена служба.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес