Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнали за ужасяващи случки в дом за стари хора в "Драгалевци"

11 октомври 2021, 11:08 часа • 4342 прочитания

Има сериозни проблеми в дома за стари хора на улица "Крушова градина" в столичния квартал "Драгалевци". Това твърдят очевидци пред Нова телевизия.

Според разказите, става въпрос за насилие.

"Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам. Виждала съм да ги оставят 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, да стоят без чадър, без шапки", разказва Христина Йовчева. Тя добавя, че наскоро в дома е имало убийство.

"Не може да има непрекъснато наблюдение. И не може да се предположи кога ще се случи нещо. Това може да се случи и вкъщи и на улицата. Това няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Това е нормално. Да падне, да удари някой. Случва се да се сбият. Това е нормално", коментира Анжела Димитрова, управител на дома за стари хора.

След един месец живот в дома, Биляна Божилова намерила дядо си напълно обездвижен и неадекватен. Две седмици след постъпването си, мъжът спрял да говори.

"Той имаше рана на дясната ръка, на китката. Единият му крак беше парализиран и сгънат. Питах какво е станало. Казаха ми, че бил паднал в банята при къпане. Когато дръпнах одеялото, той беше целият в декубитални рани. Беше абсолютно обезводнен. Аз му видях езика, той беше абсолютно напукан, като пета. Това не е от недаване на вода от преди два часа. Това беше с дни. Това, което ми казаха хората, е, че сутрин ги извеждат към 08:00-08:30, дават им закуската и ги държат навън на терасата до вечерта, без тоалетна, без право да влизат. Аз ги виждах, те бяха абсолютно омаломощени и лежаха на масите", твърди Биляна Божилова. 

"Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли, за миене пръчки. Да, падат по стълбите, защото те не могат да ходят, а ги карат да ги катерят. Влачат ги по стълбите като парцали", казва още тя.

В дома се приемали здрави хора, хора с деменция, но и хора с психични отклонения. Затова се стигало до убийства и самоубийства. А управителката извършвала всякакви услуги срещу добро заплащане, твърди Мария Робертович.

"Да кажем, че роднина иска да се отърве от баща, майка. И се сключва договор с управителката и този човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт. Има такива няколко случая", по думите на Мария Робертович.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес