Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щети на държавата за минимум 9 млн. лева е нанесло ръководството на "Напоителни системи"

09 октомври 2013, 20:05 часа • 27177 прочитания

Днес Софийският районен съд започна гледането на делото срещу тримата задържани за злоупотреби със средства на дружеството „Напоителни системи” – изпълнителният директор Стайко Ганчев и членовете на УС на държавната компания Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, предаде БГНЕС.

Прокурорите по делото заявиха, че от действията на тримата обвиняеми са произлезли сериозни щети. Харизанов и Чеглайски са упълномощили Стайко Ганчев да сключи договор за борсово посредничество за продажба на метални тръби, помпи и напоителни съоръжения на значително по-ниска цена от средната за подобно качество метали. Цените предстои да се установят със счетоводна експертиза. Към момента, според събраните доказателства и проучване на пазарите, цената варира между 360 и 500 лв. на тон, а цената, на която са продадени тръбите е до 200-270 лв. на тон. Проучването е извършено от водещия проверката служител.

Лицата, които са извършили сделката са били длъжни да проверят цените, тъй като дружеството е обект с национално значение. Няма данни за конфликт на интереси с фирмата, която е изкупувала тръбите. По договор са заложени 100 000 тона за продажба. Сключени са общо 25 договора с различни фирми.

Стайко Ганчев изпраща заповед по райони за инвентаризация с цел продажба на дълготрайните материални активи. Ръководството на "Напоителни системи" е било наясно с какво количество тръби за продажба разполагат. В договорите са уговорени и високи неустойки при неизпълнение. Всички разходи за демонтаж са за сметка на "Напоителни системи" ЕАД.

В края на юни тази година земеделският министър Димитър Греков спря всякакви разпоредителни сделки със собственост на "Напоителни системи".

По това време Стайко Ганчев обясни, че е спрян процесът на бракуването на негодните съоръжения. Около 15 000 тона негодни съоръжения на дружеството са бракувани за последната година и половина. Процесът не е хаотичен, доста подреден, имаме документи за абсолютно всичко. Благодарение на този процес фирмата успя да се стабилизира финансово", коментира той тогава и добави, че приходите от това нещо са 4,5 милиона лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес