Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Схемата за точене на НЗОК в Пловдив - няма как да е без вътрешен човек, твърди специалист

11 май 2018, 09:06 часа • 3177 прочитания

Как така се дублират имена – няма как външен човек да знае, че има такъв пробив в софтуера на НЗОК. Схемата подсказва участие на вътрешен човек, на централно ниво. Това заяви Николай Костов, който е собственик на веригата аптеки "Ремедиум".

Костов коментира случая с арестуваните в Пловдив служители на НЗОК. Припомняме, че според прокуратурата, чрез дублиране на рецепти на реални пациенти за скъпо безинтерфероново лечение на хепатит C през аптеки фантоми арестуваните са източили 1 млн. лева от НЗОК. А контролът на изписаните лекарства ставал до три месеца след получаването им и съответно е възможно един пациент да си получи лекарствата реално от съществуваща аптека и втори път - фиктивно от аптека фантом, без това да бъде забелязано.

Според Костов е възможно и да има фиктивни пациенти в системата – истински хора, с истински ЕГН-та, които обаче да се сдобият незаконно с протокол, че са болни от хепатит C и да се източва НЗОК. Занимават се с глупости – да проверяват работното време на аптеките, защото нямат капацитет да проверяват истински нарушения, смята Костов.

Основно действащо лице в схемата от арестуваните е Иван Деспотов – ръководител на дирекция, отговаряща за контрола на аптеките в Пловдив. Пред Нова телевизия окръжният прокурор Румен Петров потвърди, че в процеса на следенето на Деспотов той показал "изключително висок стандарт на живот".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес