Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шанс за свобода: Васил Божков отново се изправя пред съда

05 септември 2023, 06:01 часа • 4685 прочитания

Софийският апелативен съд ще вземе окончателно решение дали бизнесменът Васил Божков ще остане зад решетките, или ще получи по-лека мярка за неотклонение, предаде репортер на БГНЕС.

На 26 август Софийският градски съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за бизнесмена Васил Божков, който на 25 август т.г. се върна в България. Мярката е по едното дело – за хазарта и за неплатени такси за над половин милиард лева. „С оглед гарантиране на целите мерките за неотклонение съставът намира, че адекватната мярка спрямо обвиняемия Божков е „задържане под стража“. Следващото разглеждане на делото е на 5-ти септември”, каза тогава съдия Христинка Колева.

„Многократно съм писал писма до главния прокурор. Моля за мярка различна от „задържане под стража”, каза пред съда бизнесменът. След решението на съда, Божков съобщи, че ще обжалва.

Преди това прокуратурата поиска постоянното му задържане под стража, а Божков уточни, че няма какво да коментира и че „прокуратурата може да поиска каквото си иска“.

„Има опасност от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал преки отношения с руски граждани, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвиняемия по делото Георги Попов“, подчертаха от прокуратурата. А прокурорът по делото Ангел Кънев заяви, че обвиняемият Божков е структурирал действащи дружества, опериращи в сферата на хазарта, със значителен финансов капитал, регистрирал е хазартна дейност в Република Грузия.

Прокурорът подчерта, че от компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим. Кънев отбеляза, че всички доказателства говорят, че има опасност Васил Божков да се укрие. „Опасността и от извършване на друго престъпление е напълно реална. Той е подбудител на длъжностни престъпления с 300 отделни деяния за над 500 млн.“, каза още Кънев и добави, че срещу Божков има разследване за данъчни престъпления и пране на пари в Молдова.

Прокурорът подчерта, че Божков не е заплатил такси в размер на 500 млн. и че е плащал по 10 000 лв. на ден на Огнемир Митев, бившият шеф на Комисията по хазарта, за да може всичко да е наред.

Адвокатът на Васил Божков Георги Гатев заяви, че в един момент се е объркал, защото не знае дали се намира по дело, за което има конкретно обвинение, или присъства на тежък политически процес. „90% от изложеното няма общо по линия на делото. Това е обвинителна реч по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж, тук нищо не се говореше конкретно по Комисията за хазарта. Тук се изнесоха неща свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, извън релси съм от чутото“, каза Гатев.

ОЩЕ: В МВР знаели за връщането на Васил Божков два дни по-рано

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес