Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СГС заседава по делото срещу акушерката Емилия Ковачева

27 януари 2017, 07:37 часа • 615 прочитания

Софийски градски съд ще заседава на 27 януари по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в причиняване на телесни повреди на новородени, предаде БГНЕС.

На 18 април 2015 г. по време на нощно дежурство, видеозапис показа, че акушерката в отделението по неонатология на УМБАЛ „Софиямед” преби почти до смърт 4-дневното бебе Никол, родено без усложнения, здраво и доносено. След инцидента детето дълго се бори за живота си и оцеля по чудо. През юли 2016 г. акушерката излезе на свобода под парична гаранция от 1500 лв. Преди това решение тя беше под домашен арест.

Още в началото на май 2015 г. родители излязоха и на протест пред сградата на Съдебната палата в София, за да поискат най-тежкото ефективно наказание за Ковачева и да се обявят срещу детското насилие. Тогава родителите поискаха контрол над болниците, майката да не се отделя от бебето си от момента на раждането, дори и при изследванията му и реален 24-часов видео контрол от страна на майките за децата им да е задължителен. Протести имаше и в други градове на страната.

В края на декември миналата година, по време на процеса срещу акушерката, адвокатът на родителите на Никол заяви, че те са отчаяни от хода на това производство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес