Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СГС наложи само глоба от 23 500 лева по три обвинения срещу Иво Николов

19 декември 2013, 16:06 часа • 18273 прочитания

Съдът оправда бившия шеф на "Информационно обслужване" Иво Николов по две от трите обвинения, които му бяха повдигнати. По едно го призна за виновен, но не го наказва, а го амнистира, предаде БГНЕС.

По това обвинение Иво Николов обаче трябва само да плати вреда от 23 500 лв. обезщетение. След като чуха присъдата и той, и адвокатът му казаха, че ще обжалват в тази й част.

Обвинението, по което съдът прие, че Николов има вина, е за безстопанственост. Тъй като наказанието и времето за извършването са преди закона за амнистията, то е амнистирано. Съдът приема, че има един договор, във връзка с който има безстопанственост – неупражняване на достатъчно контрол при обществената поръчка, обясни адвокатът му Васил Василев. Самият Иво Николов каза, че съдът ясно е дефинирал, че това е неумишлена безстопанственост, което се амнистира. "Тоест видимо, според съда не съм обърнал достатъчно внимание на това, което е направил бившия финансовият директор", посочи той и каза, че подписите на финансовия директор стоят навсякъде. Самият той не смята, че е виновен.

"Нашата теза по въпроса е, че по принцип за нарушения на обществени поръчки въобще не може да бъде съден никой, защото законът предвижда само административна наказателна отговорност", каза Василев и подчерта, че прокуратурата не иска да види това дълги години. Той подчерта, че по този закон има текст, който казва, че когато поръчката е задължителна, но не е проведена, има административна санкция. Прокуратурата и съдилищата не могат да налагат наказателна отговорност за това, за което законодателят е преценил, че трябва да бъде санкционирано по административен път, каза адвокатът.

Иво Николов вече е оправдан и по другото дело срещу него на първа инстанция от Софийския районен съд. Има обаче протест и сега предстои да се гледа на втора. "Тия дела се протестират задължително, няма значение какво е правото и какви са фактите", каза защитникът.

Васил Василев не знае колко струва това дело на държавата, но смята, че е крайно време вече да се смята. "Защото общо взето го правят по линия на ГЕРБ и на управлението им – да се види всички такива поръчкови дела докъде стигнаха и колко струват на държавата. Освен това да се види всичките услуги от страна на прокуратурата и на полицията и на съда някои, които участваха по тия дела как се повишават в кариерата. Защото това не е повишение заради грамотност или професионален морал, а повишение заради неграмотност и слугинаж", подчерта той. Адвокатът не каза имена, но подчерта, че е крайно време в тези системи, за да тръгнат нещата както трябва да имат шанс тези, които са грамотни и са почтени", заяви той и даде пример с избора на Евгени Диков за директор на НСлС, като посочи, че той е един от малкото.

Делото срещу Иво Николов тръгна в началото на тази година в Софийски градски съд. Той е подсъдим заради това, че като директор на "Информационно обслужване" АД не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазване на повереното му имущество. Заради това е нанесъл щети на дружеството, ръководено от него. Според държавното обвинение той е допуснал неговия подчинен Александър Беседин да получава повече от година заплата, без да е изпълнявал трудовите си задължения и е сключил неизгодни сделки за отдаване под наем на помещения на "Информационно обслужване". Сключил е и неизгоден договор за доставка на нова финансово-счетоводна система за нуждите на дружеството.

"Информационно обслужване" е дружеството, което е ангажирано с преброяването на резултатите от изборите и обработва базата данни на митниците и Националната агенция за приходите. Освен това дружеството администрира системата ГРАО, която съдържа личните данни на всички българи. Фирмата има клонове в цялата страна, в нея работят стотици души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес