Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СДВР обясни защо са махнати палатковите лагери в София - били база за складиране на "боеприпаси"

03 септември 2020, 08:16 часа • 7001 прочитания

Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест се оказаха добро място за прикритие на бомбички, на самоделни взривни устройства. Колегите намериха и коктейл "Молотов", до хотел „Балкан” беше намерена туба с бензин. Това заяви старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Той добави, че с видеонаблюдение МВР установило тези неща, които каза за лагерите, и затова лагерите били вдигнати. "Надявам се положението така да си остане", каза още полицаят.

Хаджиев уточни и, че полицията използвала "пепър спрей". Не сме ползвали нервно-паралитичен газ, каза той.

По думите на Хаджиев, 80 полицаи са пострадали при вчерашните протести в София. Има полицай с фрактура на ръката, много обгазени. 126 са арестуваните – част от тях са членове на различни футболни агитки според ръководителя на СДВР, 60 от тях имат регистрация. Образувани са над 15 бързи полицейски производства.

По информация на "Спешна помощ", вчера са прегледани над 60 души, над 30 от тях полицаи. Има два по-тежки случая - черепно-мозъчни травми, заяви говорителят на "Спешна помощ" в София Катя Сунгарска. Пред Нова телевизия тя заяви, че имало свидетелски показания, че са мятани бомбички, сложени в стъклени бутилки.

Сунгарска изрично беше попитана за използваните химични вещества на протеста, но тя не даде коментар, защото за всеки случай се правят изследвания и трябва по резултатите от тях да се говори.

След като 57 дни има подклаждане на напрежение, неиминуемо беше да се стигне до сблъсък, уточни още Хаджиев.

Още: "НА ЖИВО: Ден 56 - Протестът с марка "Велико народно въстание"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес